InfoFoto: Radio 34

Uspešno realizovan projekat “Snaga uma u doba pandemije” na Radiju 34

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Sreda, 02 12 2020

Sa ciljem da se pruži psihološka podrška građanima radi lakšeg prevazilaženja trenutne situacije sa Korona virusom, uspešno je realizovan projekat “Snaga uma u doba pandemije” na Radiju 34, koji su finansijski podržali Fondacija Ana i Vlade Divac i Balkanski fond za demokratiju. Projekat je završen emisijom u kojoj je o ovoj temi govorio psihijatar i načelnik Odeljenja za psihotične poremećaje Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac, Branimir  Radmanović.  

U okviru projekta “Snaga uma u doba pandemije” u proteklih mesec i po dana na Radiju 34 emitovano je šest emisija čija je centralna tema bila pružanje psihološke podrške građanima radi lakšeg prevazilaženja trenutne situacije sa virusom COVID-19, kao i aktiviranje javnost da se uključi radi stvaranja sigurnog i podržavajućeg okruženja. Cilj projekta je bio podizanje nivoa svesti građana o značaju očuvanja mentalnog zdravlja, kao i pružanje psihološke podrške radi lakšeg prevazilaženja epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19.

Gosti emisija koji su govorili o ovoj temi bili su predstavnici relevantnih institucija i ustanova, odnosno Doma zdravlja, Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama “Luna”, Crvenog krsta, Instituta za javno zdravlja i Kliničkog centra. U ovim jednočasovnim emisijama su gostovali šef Službe za mentalno zdravlje Doma zdravlja, Suzana Perović, predsednik Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama “Luna”, Vladimir Bogdanović, psiholog i sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta, Nevenka Bogdanović, direktor Doma zdravlja, Vasilije Antić, epidemiolog Institut za javno zdravlje, Predrag Delić i psihijatar i načelnik Odeljenja za psihotične poremećaje Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac, Branimir  Radmanović.   

Građani su bili u prilici da tokom emitovanja ovih šest emisija postavljaju pitanja gostima putem telefona, mejla i Facebook i Instagram stranica Radija 34, a sa Radija 34 poručuju da su zadovoljni odzivom slušalaca.  

Voditeljka Nataša Paunović je istakla da je prezadovoljna reakcijama slušalaca i građana Kragujevca, kao i ljudima koji su gostovali u emisijama.  

Projekat “Snaga uma u doba pandemije” realizovala je prva privatna radio stanica Srbiji, “Radio 34”, uz finansijsku podršku Fondacije Ana i Vlade Divac i Balkanskog fonda za demokratiju.  

Koordinatorka projekta Vesna Antonijević zahvalila se Fondaciji Ana i Vlade Divac što su inicirali i doprineli da se realizuje ovako značajna tema o zaštiti mentalnog zdravlja. Naglašava da se o ovoj temi zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja mora i dalje pričati u medijima radi ohrabrivanja i podsticanja svih ljudi koji imaju mentalne smetnje.