InfoFoto: JKP Šumadija

Vandalizam: Zapaljeno "zvono" za sakupljanje staklene ambalaže

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Sreda, 06 07 2022

U ulici Kraljevačkog bataljona neko je u toku prošle nedelje zapalio "zvono" za sakupljanje staklene ambalaže i tom prilikom posuda je potpuno uništena. 

- Veoma je važno da ove posude ostanu u funkciji i da se zajedno potrudimo da ih očuvamo. Upućujemo apel sugrađanima - čuvajte zajedničku imovinu i prijavite svako nesavesno ponašanje pojedinaca, naglašavaju iz JKP Šumadija.

Podsetimo, u okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, Kragujevac je prošle godine dobio 120 "zvona" - kontejnera za odlaganje staklene ambalaže, koji su raspoređeni u gradu, prigradu i ispred ugostiteljskih objekata.

Pored primarnog cilja – reciklaže staklene ambalaže, ovim projektom je obuhvaćena i edukacija građana o primarnoj selekciji otpada i zaštiti životne sredine, kako bi uticali na promenu navika sugrađana i izgradili nove, ekološke principe.

"Zvona" za staklenu ambalažu su specifičnog oblika i boje, služe isključivo za prikupljanje staklene ambalaže, tako da su lako prepoznatljiva i nisu slučajno zapaljena, već su delo vandalskog ponašanja pojedinaca.