InfoFoto: GTO Kragujevac i kragujevac.ls.gov.rs - Arhiva - Ilustracija

Veliki školski čas ipak u 11 sati: Oglasio se i gradonačelnik

Autor: InfoKG
18:50 | Sreda, 18 10 2023

Nakon što se u javnosti digla prašina oko najave iz Gradske uprave da će ovogodišnji Veliki školski čas 21. oktobra početi pola sata ranije, nego uobičajeno, oglasio se i gradonačelnik Nikola Dašić i pozvao sugrađane da dođu kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama tog dana u 11 sati. 

Informacija da je početak Velikog školskog časa umesto u višedecenijskom terminu od 11 sati, ovog 21. oktobra pomeren za 10:30 časova, uzburkala je kragujevačku javnost koja ovo smatra nedopustivom činom skrnavljenja tradicije. O tom pomeranju termina obaveštenje je stiglo iz Gradske uprave

Međutim, pojedini su pozivajući se na nezvanične informacije objavili i da postoji mogućnost da će Veliki školski čas biti skraćen na pola sata, umesto dosadašnjih 45 minuta. 

Nekoliko opozicionih političkih organizacija oglasilo se tokom dana saopštenjima u kojima negoduju i smatraju da je nedopustimo pomeranje satnice Velikog školskog časa.   

Potom se oglasio i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i pozvao sugrađane na Veliki školski čas u 11 sati, tako da obaveštenje Gradske uprave poslato medijima juče ujutru više ne važi. 

To je u celoj ovoj priči zapravo i bilo sporno. Odgovor zbog čega je prvobitno trebalo da ovogodišnji Veliki školski čas počne pola sata ranije je izostao. 

Gradonačelnik se u saopštenju poslatom medijima, osim što je rekao da će Veliki školski čas početi u 11 sati, bavio i nezvaničnim informacijama o njegovom navodom skraćenju, koje su proširene u medijima i na društvenim mrežama. 

Zloupotreba Šumarica i Velikog školskog časa na bilo koji način je nedopustiva. Kragujevački oktobar je najveća tragedija u istoriji čovečanstva i nije mi jasno ko sebi daje za pravo da širi informaciju o skraćivanju Velikog školskog časa.

Veliki školski čas je tradicionalna antiratna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora koji su tog dana streljali i 300 đaka Muške gimnazije. Veliki školski čas je opomena, ali i poziv na mir i toleranciju. Važan način negovanja kulture sećanja kroz umetničku manifestaciju, jednu od najstarijih te vrste u zemlji. 

Upravo tom manifestacijom koja svake godine traje 45 minuta, kragujevačka tragedija je prepoznata u celom svetu kao simbol stradanja nevinih sa porukom da se ne zaboravi i nikada ne ponovi. 

Pozivam sugrađane da se 21. oktoba okupimo na Liturgiji u što većem broju, a potom i na Molebanu i Velikom školskom času u 11 sati, da pokažemo celom svetu kao i svake godine do sada, da Kragujevac u oktobru tuguje“, navodi se u saopštenju gradonačelnika Nikole Dašića. 

Na kraju, Veliki školski čas 21. oktobra, kao i do sada, počinje u 11 sati i na njemu će biti izvedena poema “Šum Šumarice”, pisca Darka Cvijetića, koju je režirao Marko Misirača.