Info

"Nisam kriv što sam živ": Održan VELIKI ŠKOLSKI ČAS (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:12 | Nedelja, 21 10 2018

Komemorativno – umetnička manifestacija "Veliki školski čas" održana je danas kraj "Spomenika streljanim đacima i profesorima" u Šumaricama, u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, profesora i đaka. Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izveden je dramski prikaz “Nisam kriv što sam živ” autora Đorđa Milosavljevića, u režiji Slađane Kilibarde i izvođenju glumaca Knjaževsko-srpskog teatra. 

Položeni su venci Prve kragujevačke gimnazije, grada Kragujevca, Vlade Republike Srbije, ambasada, gradova pobratima i prijatelja Kragujevca, diplomatskog kora...

"Velikom školskom času" prethodila je Sveta liturgija u Crkvi novomučenika kragujevačkih u Šumaricama, koju je služilo Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan. Nakon toga, Kraj "Spomenika streljanim đacima i profesorima" uprilien je Moleban kragujevačkim novomučenicima.

"Velikom školskom času" prethodio je i prijem koji je gradonačelnik Nikolić upriličio za goste Kragujevca. Prisustvovale su delegacije ambasada Slovačke, Nemačke, Izraela, Palestine, Belorusije, Češke, Francuske i Rusije, predstavnici gradova pobratima Ingolštata, Piteštija, Kozarske Dubice, Prijedora i Oštre Luke, kao i predstavnici javnog i političkog života grada.

Centralna komemorativna svečanost, Veliki školski čas održava se od 1971. godine pokraj Spomenika streljanim đacima i profesorima. Za ovaj muzičko-scenski događaj biraju se originalna dela sa pacifističkim porukama, renomiranih domaćih i stranih književnika i kompozitora, a izvođači su najpoznatiji glumci, solisti opere i horovi. Inače, 21. oktobar se od 2012. godine obeležava kao državi praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Galerija slika