Info

Vraćaju se OPOMENE pre utuženja dužnicima za komunalne usluge

Autor: Jovana Mladenović
10:29 | Subota, 01 04 2023

Sva kragujevačka javno-komunalna preduzeća obavezala su se da vrate opomene pred utuženja dužnika, odnosno pre nego što zaostalo dugovanje postane predmet izvršnog postupka. 

Ovo je zaključeno na završnoj tribini projekta „Aktivno učešće građana u izvršnom postupku u lokalnim komunalnim uslugama“, održanoj u zgradi Gradske uprave. 

Tribinu je za predstavnike lokalnih samouprava Kruševca, Čačka, Aranđelovca, koje su pored Kragujevca učesnice u projektu, organizovao Regionalni centar za zaštitu potrošača Kragujevca.

Član Gradskog veća za privredu Radomir Erić istakao je da dugogodišnja saradnja sa Organizacijom potrošača rezultira upravo ovakvim projektima, koji se bave pitanjima koja ne spadaju u neposredni korpus potrošačkih prava, ali svakako značajno utiču na život građana, naročito kod posledica neizvršenja obaveza prema lokalnim komunalnim preduzećima. On je podsetio da izbegavanje ili odlaganje prijema rešenja o izvršenju ne ukida dug, već time građani gube pravo na osnovni pravni lek – prigovor.

Govoreći o značajnim ciljevima i rezultatima projekta, menadžer savetovališta prava potrošača Zoran Nikolić, označio je vraćanje opomene u praksu pred pokretanje postupka kao dodatnog mehanizma za povećanje naplate za komunalne usluge. Na osnovu zvaničnih pokazatelja više od 60 odsto potrošača koji prime opomenu, reaguju po njoj i time značajno smanje troškove izvršnog postupka koji mogu biti nekoliko puta uvećani.

Tribina je okupila sve strane učesnice u postupku naplate potraživanja za komunalne usluge – predstavnike udruženja potrošača i izvršitelja, predstavnike javno komunalnih preduzeća gradova učesnika u projektu. Na tribini su predstavljeni „Vodič kroz izvršni postupak“, koji je urađen da bi se građani upoznali sa pravima i obavezama u izvršnim postupcima, i infografik „Položaj dužnika (potrošača) u izvršenju“.

Materijal je podeljen učesnicima a građanima će biti dostupan na info-pultovima, šalterima i drugim mestima u lokalnim komunalnim preduzećima, lokalnim samoupravama i kancelarijama javnih izvršitelja. Na YouTube kanalu „Potrošački bukvar“ postavljeno je osam kratkih video zapisa na istu temu gde građani mogu saznati sve pojedinosti u vezi izvršnog postupka u lokalnim komunalnim uslugama.