Info

Vučić, Brnabić i Godfri u DATA centru na puštanju u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:11 | Ponedeljak, 06 12 2021

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade RS Ana Brnabić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri, danas su prisustvovali puštanju u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Republici Srbiji u Državnom data centru u Kragujevcu.

Ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu. Zahvaljujući ovoj platformi, Srbija je spremna da napravi novi, evolucijski iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice, kao i e Uprave.

Pokretanjem ove platforme, Srbija je ušla među 26 zemalja koje imaju nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije, a jedna je i od retkih koja ima svoj Institut za veštačku inteligenciju.

Prisutnima je dobrodošlicu poželela "Daca" – Data centar android, njihov virtuelni domaćin, koja je rekla da je posao centra da spoji dva sveta – realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Ona je dodala da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.

Vučić je saopštio da će se u kragujevačkom Data centru objediniti svi podaci iz zdravstvenih centara u Srbiji i da će se sa tim prikupljanjem početi u narednih 48 časova.

Sve snimke sa mamografa, rendgena, sve možemo da primimo ovde i da ih obradimo milion u jednom danu, objasnio je predsednik i najavio da je u planu izgradnja Instituta za molekularnu genetiku, koji će se baviti sekvenciranjem genoma, odnosno procenjivanjem sklonosti građana nekim bolestima.

U okviru Data centra, kako je predočio, biće izgrađen i dodatni poseban objekat za podatke MUP-a, Vojske Srbije i BIA, gde ćemo imati najveću bazu za apsolutno sve naše podatke i za sve ono što nam je važno u istorijskom, arhivskom i svakom drugom smislu.

On je istakao i da će pomenuta platforma biti važna i za srpsku poljoprivredu i zaštitu životne sredine, jer će zahvaljujući njoj moći da se prate promene do kojih će dolaziti u narednih 10 godina u oblasti životne sredine, ali i da će moći da se oceni kvalitet zemljišta, njegova ph vrednost, šta može da se seje, kako da se navodnjava i drugo.

Predsednik je naglasio da će sve to biti važno i za podizanje srpskog BDP-a i napredak cele zemlje, navodeći da srpski IT sektor učestvuje sada u BDP-u sa više od 9,2 odsto, dok će samo suficit u IT sektoru biti veći od milijardu evra.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što se najjači računar i računarski resursi nalaze u Kragujevcu, ocenivši da će to omogućiti mladim ljudima da nakon školovanja ostaju u tom gradu.

Potpisan sporazum sa prvim korisnicima platforme za veštačku inteligenciju

Tokom posete, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, je potpisao Sporazum o korišćenju prve nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i tri instituta.

Naučno–obrazovne ustanove i institucije sa kojima je potpisan sporazum su: Elektrotehnički  i Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka i Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Elektronski fakultet i Prirodno matematički fakuletet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu, naučno-tehnološki parkovi iz Beograda, Novog Sada, Niša i Čačka, zatim Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo i Institut Mihajlo Pupin.

Galerija slika