InfoFoto: Printscreen - YouTube/PRVA

Vučić: Energetika zagađuje Kragujevac, država mora da reši taj problem

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Petak, 17 01 2020

U Kragujevcu je najveći zagađivač vazduha termoelektrana, koja se 50 godina nalazi u centru grada, i taj problem ne može da reši lokalna samouprava, nego država. To je izjavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Jutro na Televiziji Prva. Dodao je da će država za rešavanje ovog problema u Kragujevcu da uloži između 200 i 300 miliona evra u narednih pet do šest godina.  

Kragujevac je jedan od gradova u Srbiji koje duži vremenski period pogađa prekomerna zagađenost vazduha. S obzirom na to da je ovo poslednjih nedelja goruća tema u našoj zemlji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u emisiji Jutro na Televiziji Prva rekao da među građanima postoji panika zbog zagađenja vazduha i naglasio da je reč o realnom višedecenijskom problemu, koji nije za zanemarivanje, ali i o kampanji.   

U Kragujevcu je problem jer se usred grada nalazi termoelektrana, koja je na tom mestu već 50 godina. Kako da vazduh bude čist u centru grada, gde je termoelektrana? Kako će Kragujevac da reši problem termoelektrane u centru grada? Nikako. To mora da reši država i rešiće ga. Sada moramo da radimo nove projekte za Kragujevac, da vidimo šta ćemo da uradimo. Plan je da država uloži između 200 i 300 miliona evra, to nije mali novac i on ne može da bude uložen u narednih godinu ili dve, ali može da bude uložen u narednih pet do šest godina”, rekao je Vučić gostujući u emisiji Jutro na Televiziji Prva. 

Na koji način će tačno država da reši ovaj problem u Kragujevcu ostaje da vidimo. Treba napomenuti i da, pored “Energetike”, koja je jedan od dominantnih zagađivača vazduha, problem predstavljaju i gust saobraćaj i individualna ložišta.