Info

Zaposleni u trgovini rade produženo, imaju dva slobodna dana mesečno, niske i neredovne plate

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 22 10 2019

Produženo radno vreme, neadekvatna preraspodela posla, dva slobodna dana mesečno i godišnji odmor u trajanju od deset dana, niske i neredovne isplate zarada samo su neki od problema sa kojima se susreću zaposleni u trgovinskoj delatnosti, rečeno je na trećem redovnom zasedanju Socijalno–ekonomskog saveta grada Kragujevca. Iako su kazne za navedeno visoke, problem je što zaposleni ne žele da govore javno, pa inspektori nemaju osnova za sprovođenje mera prema poslodavcima.

Sve brojnije pritužbe zaposlenih na uslove rada u trgovinskoj delatnosti bile su povod da članovi Socijalno–ekonomskog saveta grada Kragujevca u dnevni red trećeg redovnog zasedanja uvrste upravo tu temu i razmotre mogućnosti za ostvarivanje prava zaposlenih u trgovinskoj delatnosti.

Produženo radno vreme, neadekvatna preraspodela posla, dva slobodna dana mesečno i godišnji odmor u trajanju od deset dana, niske i neredovne isplate zarada, nepoštovanje ugovora o radu od strane poslodavaca, samo su neki od problema sa kojima se susreću zaposleni u trgovinskoj delatnosti, rekao je predsedavajući Jugoslav Ristić. 

"To više nije pojedinačna već masovna pojava i smatramo da je to neprihvatljivo. Uloga Socijalno–ekonomskog saveta jeste da u tim slučajevima pomognemo. Uvereni smo da ta oblast uz pomoć države može da se uredi u velikoj meri", rekao je Ristić.

Za razliku od velikih trgovinskih lanaca, koji uglavnom poštuju minimum zakonskih okvira, na ove probleme najviše se žale zaposleni u malim radnjama.

Prema podacima predstavnika sindikalnih organizacija više od 200.000 građana u Srbiji radi u trgovini, od čega 76.000 na području Šumadije i zapadne Srbije.

Predstavnici inspekcije rada Šumadijskog upravnog okruga rekli su da je pored malog broja inspektora, najveći problem što zaposleni u trgovinskim radnjama ne žele javno da govore o problemima na poslu tako da inspektori nemaju osnova za sprovođenje mera prema poslodavcima. Tamo gde se utvrdi povreda prava radnika, zakonom je propisana kazna za pravno lice u iznosu od 600.000 do 1,5 milion dinara, za odgovorne od 30.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnike od 200.000 do 400.000 dinara. Stojimo na raspolaganju za sve aktivnosti a naročito savetodavne odnosno podizanje svesti zaposlenih o njihovim obavezama ali i pravima, poručili su iz inspekcije rada.