KulturaFoto: daniel-lazar.com

Almir Mešković i Daniel Lazar duo u Prvoj gimnaziji

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Sreda, 25 09 2019

Duo harmonike i violine, koji čine Almir Mešković (BiH) i Daniel Lazar (Srbija) nastupiće sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Almir i Daniel svojim raznovrsnim muzičkim talentima i sposobnostima čine duo koji je vrlo poseban. Obojica imaju sličan razvojni put, krenuvši sa klasikom ali su u toku obrazovanja zavoleli i zavladali i tradicionalnom narodnom muzikom. Upoznali su se na master studijama na kraljevskoj muzičkoj akademiji u Oslu krajem 2012 godine, od tog momenta su počeli da istražuju i da grade svoj lični muzički izraz. Odmah su uvideli da je njihovo pozamašno znanje iz oblasti tradicionalne muzike Bosne,Srbije i Rumunije, virtuozitet, tehničke i muzičke predispozicije klasične muzike, sloboda improvizacije ali i novo stečeno poznavanje skandinavskog zvuka karta na koju su morali da odigraju.

Almir i Daniel su imali kao duo zadovoljstvo i priliku da sarađuju sa vrhunskim domaćim i inostranim muzičarima među kojima su: Jelena Tomašević, Mustafa Santić, Božo Vrećo, Boško Jović, Ernest Bango, Nanou Coulibaly, Sidiki Camara, Silje Nergård, Daniel Herskedal...

Nastupali su na festivalima Svetski muzički Festival Oslo (Norveška), Førdefestivalen (Norveška), Folkelarm folk musik ekspo (Norveška), Kråkeslottfestivalen (Norveška), Telemark festivalen (Norveška), Transform music festival (Norveška), Krakowski festiwal akordeonowy (Poljska), Tjedan Izraela (Hrvatska), Smôgafestivalen (Švedska).

Album prvenac ovog dua nazvan ”Roots” ili ”Koreni”, je reminiscencija svega gore navedenog. Izdat pod pokroviteljstvom ministarstva kulture Norveške krajem leta 2018 godine za norvešku diskografsku kuću Etnisk Musikklubb. Momentalno je naišao na jako pozitivan odaziv publike ali i kritike, uvršten je među 15 najboljih albuma na Evropskoj muzičkoj listi svetske muzike u novembru 2018g. Proglašen je za domaći album godine od strane emisije Disko 3000 koja se emituje na radiju Beograd, uvršten je u top 20 albuma 2018g. iz oblasti svetske muzike od strane nacionalnog radija Norveške...