Kultura

"Belgijski kralj" u okviru "Festivala evropskog filma" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Utorak, 16 07 2019

"Festival evropskog filma" ove godine prvi put je na turneji u Kragujevcu. U periodu od 15. do 20. jula u SKC-u će biti prikazano šest filmova evropske produkcije. Sve projekcije počinju u 21 čas, a ulaz je besplatan. Na programu sutra je film "Belgijski kralj" Petera Brosensa i Džesike Vudvort.
                
Kragujevac je šesti grad na turneji Festivala evropskog filma ove godine. Prethodno je festival gostovao u Vranju, Leskovcu, Šapcu, Nišu i Novom Sadu.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE. Festival u Kragujevcu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa SKC Kragujevac.

Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.