KulturaFoto: SKC Kragujevac

Dodeljene nagrade najboljima na 9. Festivalu amaterskih pozorišta „Kulisa“

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 19 03 2024

Predstava "Doba baraba" Dramske sekcije Prve kragujevačke gimnazije proglašena je od strane stručnog žirija najboljom predstavom na 9. Festivalu amaterskih pozorišta „Kulisa“, koji je, pod sloganom "Ugasi mrak", održan u Studentsko-kulturnom centru Kragujevac. Žiriju učesnika najviše se, u celini, dopala predstava "Zoološka priča" UKC Smederevska Palanka, Gradskog pozorišta Palanka.

Nakon četiri dana uživanja u pozorišnoj umetnosti, sjajnoj atmosferi još jedne "Kulise" i odgledanih šest takmičarskih predstava, stručni i žiri učesnika dodelili su nagrade najboljima.

Stručni žiri u sastavu Jovana Belović, Marija Rakočević i Pavle Terzić doneo je sledeće odluke:

Prva nagrada za najbolju predstavu u celini – "Doba baraba", Dramska sekcija Prve kragujevačke gimnazije. "Vodviljskim pristupom, sa puno elana, gotovo dokumentarnom igrom i veštim smenjivanjem ritmova, ova predstava je uspela da izgradi niz komičnih situacija. Kolektivna igra, sa neverovatnom lakoćom, izuzetnom ozbiljnošću, uspela je da nam kroz žanr komedije, dočara jednu vrlo mračnu i pre svega aktuelnu temu".

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini – "Večernja ruža", Teatar 011, Beograd, "za katarzično i autentično bavljenje neophodnom temom koja pred publiku stavlja ogledalo današnjeg vremena". 
  
Treća nagrada za najbolju predstavu u celini – "Čudo u Šarganu", Teatar Inat, Užice, "zbog uspešnog čitanja domaćeg dramskog teksta, koje zajedno sa izuzetnom glumačkom igrom, na pre svega tačan način oslikava mentalitet podneblja o kome upravo Simović i piše".
  
Nagrada za najbolju režiju – Nataša Radonjić za predstavu "Večernja ruža", "zbog aktuelne teme sa maštovitim i pre svega hrabrim pristupom u kombinaciji sa multimedijalnim sredstvima, uspela je da pokrene emocije koje teatar kao takav mora u sebi da poseduje".

Nagrada za najbolju ulogu – ravnopravno se dodeljuje Stefanu Vukovići i Mihajlu Miloševiću za uloge Vuleta Odvratnog i Mare Opajdare u predstavi "Doba baraba". "Vodviljski, a sa merom na zavidnom nivou, ova dva glumca nam svedoče radost igre, snagu uverenja i moć mašte kako samo ozbiljne zanatlije ovog posla znaju".

Nagrada za najbolju ulogu – ravnopravno se dodeljuje Jovani Petrović za ulogu Helene i Nadici Spasojević za ulogu Ružice u predstavi "Večernja ruža", "zbog prvenstveno uzbudljive, potresne, emotivne i istinske igre, pred kojom niko ne ostaje ravnodušan".

Nagrada za najbolju sporednu ulogu – Marko Mutavdžić za ulogu Mileta u predstavi "Čudo u Šarganu". "Marko nam je nenametljivo doneo lik politikanta Mileta, stvarajući preciznu i farsičnu  igru  tužne sudbine sitnih kalkulanata".

Nagrada za najbolju sporednu ulogu – Jelena Tešić za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu", "zbog velike lakoće sa kojom je Jelena iznela vrcavu ulogu poznatog pisca, donoseći joj dubinu, harizmu i komiku koja osvaja srca publike".

Specijalna nagrada za dramaturško-rediteljsku intervenciju u iščitavanju dramskog klasika – Pavle Jozić za predstavu "Zoološka priča", UKC Smederevska Palanka, Gradsko pozorište Palanka.

Specijalna nagrada za uspešno preplitanje postmodernističke forme i dokumentarnog izraza – ansambl predstave "Polanski protokoli", Akademskog pozorišta SKC, Niš.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru u plesnom i dramskom izrazu – ansambl predstave "Tunel", MKC Kočani, Makedonija.

Žiri učesnika dodelio je sledeće nagrade:

Nagrada za najbolju predstavu u celini ─ "Zoološka priča".

Nagrada „Mileva Žikić” za glumačku bravuru ─ Mihajlo Milošević, za ulogu Mare Opajdare u predstavi "Doba baraba".

Nagrada „Dragomir Bojanić Gidra” za glumačku bravuru ─ Saša Srdić, za ulogu Saše u predstavi "Zoološka priča".