KulturaFoto: GTO Kragujevac

"Ugasi mrak": Uskoro počinje IX Festival amaterskih pozorišta "Kulisa" (Program)

Autor: InfoKG
13:00 | Nedelja, 10 03 2024

Festival amaterskih pozorišta „Kulisa“, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac, biće održan od 14. do 17. marta pod sloganom "Ugasi mrak". Sve predstave biće izvedene u Kontakt galeriji SKC-a uz besplatan ulaz.

Ovogodišnji slogan festivala „Ugasi mrak“, ujedno podseća na značajan jubilej, 140 godina od kada je u Kragujevcu zasijala prva sijalica na Balkanu. Slogan Kulise, kao i prethodnih godina, ističe ulogu koju pozorište ima u životu savremenog pojedinca i društva, ovog puta kroz simboliku motiva svetla i mraka. Kada se upale svetla pozornice, mrak se gasi. Pozorište ističe probleme savremenog društva, civilizacije, ali takođe i rasvetljava puteve do njihovih potencijalnih rešenja. 

U takmičarskom delu programa biće izvedeno sedam predstava, u skladu sa odlukom selektora festivala Dragana Jakovljevića, pozorišnog reditelja.

Stručni žiri i Žiri učesnika izabraće najbolje predstave. Članovi žirija su Jovana Belović, televizijska, filmska i glasovna glumica, Marija Rakočević, pozorišna glumica i dramska spisateljica i Pavle Terzić pozorišni i filmski reditelj. Žiri učesnika čine predstavnici ansambala učesnika festivala.

Festival će otvoriti tribina „Zakulisni razgovori“, čiji će učesnici biti članovi oba žirija. Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, posle završetka druge predstave, biće organizovan okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.

Festivalske dane će obogatiti i dva muzička programa. Julija Petković će se predstaviti kao Duda Buržujka u „Žurci kod Dude Buržujke na koju te tvoji nisu pustili“, dok će Dj Dramićko razmrdati sve prisutne uz muzički program „Kalambur“.

Program IX Kulise:

Četvrtak, 14. mart
– 17.00 Tribina „Zakulisni razgovori“
– 18.00 „Polanski protokoli“, Akademsko pozorište SKC Niš
– 21.00 „Tunel“, MKC, Kočani Makedonija

Petak, 15. mart
– 18.00  „Zoološka priča“, Ustanova Kulturni centar Smederevska Palanka, Gradsko pozorište Palanka
– 21.00 „Čudo u Šarganu“, Teatar Inat, Užice   
– 23.00 Muzički program „Žurka kod Dude Buržujke na koju te tvoji nisu pustili“

Subota, 16. mart
– 18.00 Plesna predstava „Živka“, Kulturno-umetničko društvo Vuk Karadžić, Temerin 
– 20.00 Promocija knjige „Postajanje nastavnikom kroz teoriju i praksu pozorišne pedagogije“, Jelena Gojić
– 21.00 „Doba baraba“, Dramska sekcija Prve kragujevačke gimnazije
– 22.00 Muzički program  „Kalambur“, DJ Dramićko

Nedelja, 17. mart
– 18.00 „Večernja ruža“, Studio glume Teatar 011, Beograd
– 21.00 Prezentovanje radionice i dodela nagrada