KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Dokumentarac „Sigurna luka“ prilika da se podseti na značaj luke Bar u izvozu "Zastava" automobila

Autor: Jovana Mladenović
14:10 | Sreda, 17 05 2023

U Kući Đure Jakšića premijerno je prikazan dokumentarni film „Sigurna luka“, rediteljski prvenac Borisa Đurašića, a po scenariju dugogodišnje novinarke Radio televizije Kragujevac Ljiljane Veljković, koja sada živi i radi u Crnoj Gori.

„Sigurna luka“ je priča o luci Bar u Crnoj Gori, njenoj važnoj ulozi nekada, slabljenju njenog značaja i urušavanju ugleda, ali i vraćanju stare slave kroz buduće povezivanje na panevropske koridore preko Srbije.

Osim značaja za Crnu Goru, luka Bar je imala veliki značaj za Srbiju i grad Kragujevac, jer su automobili proizvedeni u kragujevačkoj Zastavi i FIAT-u, u svet odlazili preko ove crnogorske luke. 

Bivši direktor kragujevačke fabrike automobila Zastava Branimir Bane Soldatović, izrazivši zahvalnost što je u prilici da istakne značaj luke Bar u izvozu automobila, je kazao da je saradnja sa njom bila izuzetno plodotvorna i izuzetno dobro organizovana. Preko ove crnogorske luke u Ameriku je poslato više od 150.000 automobila, a oko 92.000 u rasklopljenom stanju, za šta je bila neophodna dobra logistika, a u luci Bar, ističe Soldatović, nikada nije bilo problema.

Na projektu „Sigurna luka“ radilo se više 18 meseci, a više od 90 odsto bilo je završeno još pre godinu dana. Imajući u vidu brojna politička i druga dešavanja, objasnio je reditelj Boris Đurašić, procenili smo da je sada pravi trenutak za njegovo prikazivanje, naglasivši da je luka Bar Crnoj Gori prozor u svet.  

Dokumentarni film „Sigurna luka“, u kome je specijalna gošća bila glumica Isidora Građanin, biće prikazan i u Požegi, gde je sniman deo filma, Beogradu a velika premijera biće priređena u Baru.