KulturaFoto: Petar Miljković

Festival angažovane poezije u Kragujevcu

Autor: Milica Lazović
12:00 | Četvrtak, 17 11 2022

Prvi Festival angažovane poezije biće održan od 18 do 20. novembra u Domu omladine Kragujevac i KC UMMUS, u organizaciji udruženja Kolektiv SKLOPKA.

Tokom tri festivalske večeri publici će se predstaviti  četvoro etabliranih angažovanih pesnikinja i pesnika iz Srbije i regiona (Ivana Maksić, Antej Jelenić, Bojan Samson, Vladan Šipovac), četvoro mladih i perspektivnih pesnika iz Srbije (Svetlana Savić, Aida Camović, Zlatko Stevanović, Katarina Kovačevič) i troje najmlađih kragujevačkih pesnikinja i pesnika u povoju (Milica Lisica, Aleksandra Sekulić i Stefan Nestorović).

Osim čitanja poezije, program festivala obuhvata i predstavljanje zbornika angažovane poezije „Progovorite”, u kome su zastupljene učesnice i učesnici festivala, tribine o značajnim artivističkim temama, performans trupe Kabare Nebula i otvoreni mikrofon, kao i nastupe Filimana, benda Bauk i grupe CD Ministar i Grupa ljudi.

Kolektiv SKLOPKA je mlada kragujevačka nezavisna organizacija koja afirmiše i neguje kolektivitet u umetnosti i razvija alternativne oblike obrazovanja.

Festival angažovane poezije je deo projekta Kultura za demokratiju i predstavlja prvi festival u Srbiji sa fokusom na poeziju koja direktno izlaže i istražuje društveni kontekst, odražava širu stvarnost položaja umetnika unutar tog konteksta, ukazuje na moguće alternativne modele i pretpostavlja interakciju sa publikom. Festival promoviše regionalnu razmenu uticajnih autorki/autora i afirmaciju mladih umetnika.

Program festivala: 

18. novembar • Dom omladine Kragujevac

18h - Otvaranje festivala
Predstavljanje zbornika angažovane poezije „Progovorite”
Čitanje poezije
21h - Koncert benda CD Ministar i Grupa Ljudi 

19. novembar • Kulturni centar UMMUS

17h - Tribina o angažovanoj poeziji
Čitanje poezije
22h - Koncert Filiman (rock, blues, country...) 

20. novembar • Kulturni centar UMMUS

18h - Tribina o rodnoj ravnopravnosti na pesničkoj sceni
20h - Muzičko-poetski performans benda Bauk
21h - Kabare Nebula
Zatvaranje festivala uz Open mic (voditelj Open mic programa - slem pesnik Nikola Oravec)