KulturaFoto: Printscreen - YouTube/FOTORAMA FEST

Festival umetničke fotografije FOTORAMA: Svetski poznati fotografi u Kragujevcu

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 18 08 2021

Festival umetničke fotografije Fotorama, 11. po redu, biće održan od sutra do nedelje, 22. avgusta u Kragujevcu, ali deo programa biće organizovan i u Beogradu. Ovogodišnji festival predstaviće publici rad šestoro međunarodno poznatih umetnika, obuhvatiće četiri predavanja i tri izložbe, a imaće i jednu terensku radionicu.

Fotorama će svečano biti otvorena sutra od 20 časova u Galeriji Kluba kulture ARTIUM u Kragujevcu. U tom prostoru biće otvorena retrospektivna izložba iz bogatog fundusa Foto kluba Apolo. Reč je o izložbi plakata, odnosno grafičkih rešenja za vizuelni identitet koji je obeležio prvih 10 godina razvoja Fotorama festa. 

Po prvi put za 11 godina festivala, deo programa će biti održan u Beogradu. Naime, drugog dana Fotorame u petak, 20. avgusta, u Galeriji “Parobrod” u Beogradu biće organizovan panel Nacionalne geografije na kojem će biti predstavljeni svi aspekti života profesionalnih dokumentarnih fotografa i njihova lična iskustva. Sa publikom će u “Parobrodu” iskustva podeliti Lin Džonson (Nacionalna geografija Vašington), Erika Larsen (Nacionalna geografija Vašington) , Andriana Mereuta (Moldavija) i Sanja Knežević. 

U okviru 11. Fotorame u subotu, 21. avgusta, biće održana izložba fotografija u galeriji kragujevačkog Narodnog muzeja. Na izložbi će biti predstavljena 42 rada nastala u okviru projekata koje su Lin Džonson, Erika Larsen i Andriana Mereuta radile za Nacionalnu geografiju. 

Ovogodišnja Fotorama biće završena otvaranjem izložbe u Galeriji Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu u nedelju, 22. avgusta, u 19 časova. Publici će biti predstavljeni radovi sedmoro studenata iz Srbije i dvoje iz Japana, nastali “između dve Fotorame”, tokom godinu dana rada sa Lin Džonson, Erikom Larsen i Andrianom Mereutom. 

Festival umetničke fotografije Fotorama organizuje Foto klub Apolo. 

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac