KulturaFoto: Arhiva InfoKG

Film ,,Alkaras“ u SKC-u

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 20 03 2023

U Kontakt galeriji SKC-a, sutra od 20 časova biće održana projekcija filma ,,Alkaras“, čiju režiju potpisuje Karla Simon.

Film je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022. 

Otkad pamte, porodica Sole je svako leto provodila berući breskve u Alkarasu, malom katalonskom selu. Ali, suočeni sa deložacijom, shvataju da bi im ovogodišnji rod mogao biti poslednji. Novi planovi, koji uključuju seču drveća breskve i postavljanje solarnih panela, izazivaju razdor u ovoj velikoj porodici. Po prvi put se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i rizikuju da izgube više od svog voćnjaka.

Nakon debitantskog filma Fridino leto, Karla Simon se ponovo oslanja na svoje iskustvo života na katalonskom selu, gde ljudskim životima upravljaju godišnja doba i hirovita klima. Porodična dinamika može biti zamućena ekonomskim problemima, ali postoje i razlike u tome kako se  svaki pojedinac odnosi prema vremenu. Mlađi uživaju u naizgled večnoj sadašnjosti, dok otac tvrdoglavo ignoriše skoru budućnost, a deda se uzda u davno zaboravljeno obećanje da će dokazati vlasništvo nad njihovom kućom…

Film traje 120 minuta, a ulaz je slobodan.