KulturaFoto: Nenad Borisavljević - Knjaževsko srpski teatar

Iluzije u ogledalu stvarnosti: Šest predstava u takmičarskom delu 18. Joakimfesta

Autor: InfoKG
13:00 | Nedelja, 10 09 2023

Za 18. Joakimfest koji će u Knjaževsko-srpskom teatru biti održan od 10. do 17. oktobra, pod sloganom “Iluzije u ogledalu stvarnosti”, ovogodišnji selektor Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja odabrao je šest predstava koje će izvesti pozorišta iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. 

Punoletstvo ovog značajnog međunarodnog festivala obeležiće predstave koje problematizuju surovost, kontroverze, urušavanje opšteg sistema vrednosti, odsustvo elementarne ljudskosti i empatije u savremenom svetu. Iako je reč o neveselim, upozoravajućim temama, način njihovog kreativnog i umetničkog tretmana u selektovanim ostvarenjima, nudi mogućnost gledaocima da se i kroz optiku duhovitog, ironičnog, na momente i sarkastičnog otklona, suoče sa mnogobrojnim društvenim, ideološkim, istorijskim, sociološkim, porodičnim i intimnim pojavama u izuzetno turbulentnoj i, u mnogo čemu, traumatičnoj epohi. Najuzbudljivije pozorište svoje ishodište pronalazi u univerzalnim kategorijama, mitovima, legendama, pričama, događajima i sudbinama neraskidivo povezanim sa današnjicom, dokazujući da su čovekova priroda i postojanje konstante koje stvaraju neophodne preduslove za razumevanje života u svim njegovim pojavnim oblicima. Pri tome su snovi, mašta i iluzija o „najboljem od svih mogućih svetova“ najčešće u tragično-komičnom raskoraku sa realnom slikom stvarnosti“, obrazložio je svoj odabir predstava selektor Joakimfesta Radonjić.  

Predstave koje će se nadmetati u takmičarskom delu su "Hasanaginica", "Alabama", "San o zavičaju", "Naš razred", "Bilo jednom na Brijunima" i "Što na podu spavaš". 

GLAVNI PROGRAM 

10. oktobar / 20.00 časova
HASANAGINICA
Tekst: Ljubomir Simović
Režija: Dušan Tuzlančić
Gradsko pozorište „Semberija“, Bijeljina i Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka / Republika Srpska – Bosna i Hercegovina

11. oktobar / 20.00 časova
ALABAMA
Tekst: Davor Špišić
Režija: Dario Harjaček
Kazalište Virovitica / Hrvatska

12. oktobar / 20.00 časova
SAN O ZAVIČAJU
Tekst: Ivan Velisavljević
Režija: Milan Nešković
Narodno pozorište Niš / Srbija

13. oktobar / 20.00 časova
NAŠ RAZRED
Tekst: Tadeuš Slobođanek
Režija: Jasmin Novljaković
Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb / Hrvatska

15. oktobar / 20.00 časova
BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA
Tekst i režija: Kokan Mladenović
Kreativna produkcija „Joca Art“, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar, Beograd / Srbija

16. oktobar / 20.00 časova
ŠTO NA PODU SPAVAŠ
Po istoimenom romanu Darka Cvijetića
Režija: Kokan Mladenović
Dramatizacija: Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS, Sarajevo / Srbija / Hrvatska / Bosna i Hercegovina

Na predlog selektora festivala u čast nagrađenih biće izvedena predstava Knjaževsko-srpskog teatra "Uobraženi bolesnik" Ž.B.P. Molijera, u adaptaciji Isidore Milosavljević i u režiji Đorđa Nešovića.