KulturaFoto: Nenad Borisavljević - Knjaževsko srpski teatar

Harmonija različitosti: Pet predstava u takmičarskom delu 17. Joakimfesta

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 12 09 2022

Za 17. Joakimfest koji će u Knjaževsko – srpskom teatru biti održan od 7. do 12. oktobra, pod sloganom “Harmonija različitosti”, ovogodišnji selektor Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja odabrao je pet predstava koje će izvesti pozorišta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije.

Razmišljajući o predstavama koje su konkurisale za 17. izdanje festivala, nisam previše insistirao na određenom konceptu, ili zajedničkom imenitelju, što je rezultiralo selekcijom čiji bi moto mogao da glasi: „Harmonija različitosti“. Imajući na umu, pre svega, umetnički kvalitet odabranih ostvarenja, takođe sam pokušao da zanemarim, u onoj meri koliko je to realno, sopstveni gledalački senzibilitet i obezbedim publici da se suoči sa najrazličitijim pozorišnim izrazima i estetikom, inventivnim rediteljskim postupcima i upečatljivim glumačkim dostignućima. Ono što svakako jeste zajedničko za sve selektovane predstave ogleda se u tome da svaka od njih počiva na dramaturški suvereno postavljenim aktuelnim pričama, koje nas se duboko tiču, bez nepotrebnih „izleta“ u banalnu sferu dnevne politike. Kada je reč o žanru, on se kreće od sočne komedije, preko potresne melodrame i crnog humora do katarzične savremene tragedije”, obrazložio je svoj odabir predstava selektor Joakimfesta Radonjić.

Po motivima stvaralaštva Otoa Tolnaija i Pala Petrika, Narodno pozorište Subotica, Pozorišno udruženje Novem i Regionalni kreativni atelje iz Kanjiže u režija Kinga Mezei, izvešće predstavu „Živi pesak“. Po romanu Gorana Vojnovića „Jugoslavija, moja dežela“, dramatizaciji Ivana Velisavljevića i Aleksandra Novakovića, Gledališče Koper (Teatro Capodistria), Slovenija, Pozorište Prijedor i Fondacija „Fridrih Ebert Stiftung“ odigraće predstavu „Jugoslavija, moja otadžbina“ koju je režirao Marko Misirača.

Predstavu „Skupština“, po motivima drame „Porodična skupština“ Kristine Klemente, u adaptacija: Ivana Stjepanović i režiji Ivana Plazibate izvešće Gradsko pozorište Jazavac iz Banja Luke, će dok Dramski teatar Skoplje izvesti predstavu „My name is Goran Stefanovski“, autorske adaptacije Branislave Ilić u režiji Branislava Mićunovića. U režiji Nebojše Bradića na ovogodišnjem 17 Joakimfestu, Atelje 212 iz Beograda odigraće predstavu „Pristanak“, Nine Rejn.

Na predlog organizatora festivala Knjaževsko-srpskog teatra u čast nagrađenih biće izvedena predstava Nikšićkog pozorišta „Boing-boing“ u režiji Rastislava Ćopića.