KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Ingolštat i Kragujevac obeležili 20 godina prijateljstva

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 03 06 2023

Izložbom „Umetnost sada“ u Narodnom muzeju Šumadija, gradovi Ingolštat i Kragujevac obeležili su 20 godina prijateljstva. 

Izložbu je otvorio Gabriel Engert, član Gradskog veća Ingolštata za kulturu i obrazovanje.

Na izložbi „Umetnost sada“ svoja dela predstavilo je 17 umetnika – sedam iz Ingolštata po izboru Aleksandre Lung, likovne umetnice i predstavnice Profesionalnog udruženja likovnih umetnika Bavarske i 10 iz Kragujevca po izboru Nenada Ristovića, Katarine Babić i Tatjane Milosavljević.

Naša dva grada su uvek organizovala zajedničke izložbe kao i razmenu umetnika jer smo uvereni da umetnost pruža uvid u strukture, razmišljanja, osetljivost jednog društva i nudi mogućnost da razmislimo o sebi, svom društvu i našem svetu, rekao je Engert ističući umetnost i kulturu kao ključne komponente partnerske saradnje dva grada. Uveren da bratimljenje gradova pruža neverovatno važan doprinos zajedničkom rastu zemalja, Engert je naglasio da je na nivou povezanosti gradova moguće upoznati ljude, ostvariti lične kontakte, razbiti predrasude i izgraditi prijateljstvo. Ovo je vrlo važno naročito u svetu koji nije postao ništa jednostavniji za život u proteklih 20 godina. Nadam se i želim da naše partnerstvo nastavi da napreduje i cveta uprkos sve težem političkom okruženju i da na taj način doprinese nastanku ujedinjene slobodne i mirne Evrope, poručio je Engert.

Saradnja dva grada se u protekle dve decenije intezivno odvijala u gotovo svim oblastima - kulturi, obrazovanju, zdravstvu, održivom razvoju, privredi, humanitarnim aktivnostima. Zahvaljujući saradnji sa Ingolštatom kragujevački umetnici slikari, glumci, muzičari, folklorni ansambli gostovali su u ovom nemačkom gradu nebrojeno puta, a generacije naših srednjoškolaca i studenata bilo u prilici da razmenjuju iskustva, znanja, sklope nova poznanstva i steknu prijatelje. Izložba koja je okupila umetnike dva grada, jedan je od najplemenitjih načina da obeležimo 20 godina prijateljstva, jer kao što umetnici imaju potrebu da stvaraju i za sobom ostavljaju bezvremena dela, tako i mi nastavljamo da gradimo i učvršćujemo naše prijateljstvo kao zalog za budućnost generacijama posle nas, poručio je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.