Kultura

Kiša pokvarila defile: Održan Đurđevdanski folklorni maraton

Autor: Jovana Mladenović
13:28 | Subota, 06 05 2017

Đurđevdanski folklorni maraton, četvrti po redu, u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ održan je u Sportskoj hali “Gordana Goca Bogojević“. Ove godine, zbog lošeg vremena, izostao je sada već tradicionalni defile folklornih društava centralnim ulicama Kragujevca.

Pored domaćina Prvog i Drugog tima Abraševića, Omladinskog i Dečijeg ansambla u folklornom maratonu nastupila su brojna kulturno – umetnička društva: Folklorni ansambl “Pletenka“ iz Bitolja, KUD “Čajavec“ iz Banja Luke, KUD “Svilen konac“, Akademski folklorni ansambl “Svetozar Marković“, KUD “Dukati“, Zavičajno udruženje Krajišnika Nikola Tesla.

U četvrtom folklornom maratonu, prema rečima organizatora, nastupilo je blizu 400 učesnika koje isključivo spaja ljubav prema tradiciji i folkloru. Publika je bila u prilici da uživa ne samo u pesmama i igrama Šumadije, Srbije, Makedonije i Republike Srpske, nego i u raskošnim narodnim nošnjama.

Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ po svom konceptu rada na pravi način pokazuje kako se čuva tradicija, kultura i umetnost jednog naroda i zato predstavlja ustanovu kulture od nacionalnog značaja.