KulturaFoto: Arhiva

Koncertna promocija notnog izdanja “Balade” Isidore Žebeljan u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Milica Lazović
15:00 | Sreda, 16 11 2022

Koncertna promocija notnog izdanja “Balade“ biće održana sutra od 19 časova u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u organizaciji Muzičke omladine. Ulaz je slobodan.

Koncert se održava u okviru programa međufestivala pod nazivom “Odjeci”, koji će se organizovati svake parne godine, odnosno u godini pauze između dva izdanja glavnog programa Internacionalnog festivala “Isidora Žebeljan”.

Klavirske kompozicije Isidore Žebeljan, koje čine zbirku „Balade“, uglavnom predstavljaju delove pozorišnih muzičkih predstava koje je kompozitorka radila u najznačajnijim pozorištima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Norveškoj.

Pored pomenutih kompozicija, zbirku „Balade“ čini i nekoliko kompozicija za klavir koje je kompozitorka ostavila u notnom zapisu, a koje se izvode po celom svetu. U pitanju su kompozicije „Umbra”, „Il Circo”, „Dark Velvet”, „Sarabanda”, „Koral”, a takođe, deo zbirke su i minijature „Zora D.” i „Maratonci”, koje se nalaze u partiturama opera Isidore Žebeljan.

О notnom izdanju govoriće Veljko Nenadić - glavni urednik, Borislav Čičovački - umetnički savetnik i autor predgovora, a moderator će biti Maja Čolović Vasić - muzički urednik Radio Beograda.

Publika će imati i priliku da čuje sve kompozicije koje su deo zbirke, u izvođenju Lidije Stanković, Natalije Mladenović, Nikole Stojkovića, Vuka Božilovića, Dimitrija Nikolića i Milorada Balića.