KulturaFoto: SPD Radnički

Likovna kolonija u “Iskri” okupila umetnike iz Rusije, Ukrajine, Izraela, Crne Gore

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 26 08 2021

Međunarodna likovna kolonija “Iskra sunca u decembru”, treća po redu, održana je u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra”. Organizator, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji, Udruženje likovnih umetnika Kragujevac „KULT” okupilo je 20 učesnika likovnih umetnika, slikara, vajara, duborezaca, likovnih kritičara, profesora akademija iz pet zemalja Rusije, Ukrajine, Izraela, Crne Gore i Srbije.

Ono što ovu likovnu koloniju izdvaja od mnogih drugih, sličnih manifestacija je njen humanitarni karakter, zbog toga se i organizuje u jednom ovakvom objektu. Posle svake kolonije organizuje se izložba odabranih radova, ali i aukcija u humanitarne svrhe koja se održava svakog 3. decembra na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Sav prihod sa aukcije namenjen je za kupovinu medicinskih pomagala.

Kao prijatelj u ovom projektu našlo se SPD „Radnički” kom je grad Kragujevac dao na upravljanje ovo zdanje, SC „Iskra”.

Ove godine u pomoć dovođenja tolikog broja umetnika sa strane uključilo se i Udruženje prijatelja Rusije „Svet” iz Kragujevca, a po prvi put na koloniji je izraelski umetnik ruskog porekla Jakov Jagudajev koji je za ovu koloniju čuo preko društvenih mreža. Na gošću iz ukrajinskog Harkova Elenu Litvinovu, koja je po prvi put u Kragujevcu, dobar utisak je ostavilo baš to što ova kolonija u svom sazivu gostiju objedinjava umetnike različitih generacija, stilova, poetika… i što otvoreno, svakodnevno među sobom razmenju savete, iskustva, profesionalna, ali i životna razmišljanja ne samo o slikarstvu. 

Izvor: SPD Radnički