KulturaFoto: SPD Radnički

“Iskrina” biblioteka bogatija za nove članove

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 11 03 2021

Čitanje je ponovo u modi – poručuju iz nedavno otvorenog ogranka Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Sportskom centru „Iskra“, koji je bogatiji za nekoliko novih članova, mladih sportista iz mnogobrojne porodice Sportskog privrednog društva Radnički.

Ubrzan tempo života i konstantna borba za egzistenciju doveli su do toga da je među našom populacijom sve manje vremena za lepu pisanu reč, koja je odvajkada krepila dušu i omogućavala ljudima da bolje razumeju svet oko sebe.

Posebno je zabrinjavajući podatak da je sve manje mlađe čitalačke publike, koja je u ovo doba savremenih tehnoloških dostignuća uglavnom okrenuta ka društvenim mrežama i lakšim sadržajima, koji ne zahtevaju previše pažnje i intelektualnog napora. Posledica toga je da mlađe generacije ne znaju pravilno da se izražavaju, da im je fond reči izuzetno skromani da u pisanoj i usmenoj komunikaciji među sobom uglavnom koriste slengove i skraćenice, što je sve dovelo do toga da je naš prilično bogat jezik postao prilično uprošćen i banalizovan.

Zbog toga je neophodno decu vratiti knjizi, pokazati im svu raskoš i lepotu literature koja pruža odgovore na mnoga životna pitanja, posebno u ova burna i stresna vremena, kada je sve teže odolevati svakodnevnim izazovima.

Jako je teško u današnje vreme decu usmeriti ka literaturi. Ta neka čitalačka kultura polazi od kuće, a kako roditeljima zbog brojnih obaveza koje imaju na dnevnom nivou ostaje malo vremena za čitanje, jasno je zbog čega i njihovi naslednici nemaju usađenu sklonost ka literaturi. Pri tom, ovo društvo je od dece napravilo velike potrošače, koji u želji da budu prihvaćeni od strane vršnjaka posežu za najskupljim stvarima, bilo da se radi o odeći, obući, tehnološkim napravima… U tom smislu, mislim da literatura može mlađim naraštajima da pruži neophodno samopouzdanje, da im pomogne da shvate kako nije sve u materijalnim stvarima i da im pre svega omogući da obogate svoj rečnik, koji je, nažalost, danas sve siromašniji”, poručuje Vesna Lečić-Milovanović, bibliotekar „Iskrinog“ ogranka Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Upravo je zadatak biblioteke i bibliotekara da kreativnim sadržajima pronađu adekvatan način da animiraju potencijalne korisnike među mlađom populacijom.

Biblioteka već odavno nije mesto na kome se pozajmljuju i vraćaju pročitane knjige. To je danas jedan informativni centar, gde deca mogu da dođu, da se zabavljaju, slušaju muziku, rade domaće zadatke, pripremaju seminarske i maturske radove i da u svakom trenutku zamole bibliotekara da im preporuči određenu literaturu ili da im pomogne da shvate pročitano književno delo. Takođe, to je stecište različitih kulturnih sadržaja, gde naši najmlađi sugrađani mogu puno toga zanimljivog da čuju i nauče. Jako je važno decu pre svega odvesti u biblioteku i omogućiti im da čuju glas nas bibliotekara, kako bi promenili taj neki ugao gledanja na čitanje i shvatili da postoji nešto mnogo zanimljivije od računara i mobilnih telefona”, dodaje Lečić-Milovanović.

Kada je u pitanju preporuka literature, “Iskrina” bibliotekarka stavlja akcenat na dela iz oblasti psihologije i istorije srpskog naroda, koja će mladim ljudima dati odgovore na brojna pitanja i u isto vreme im omogućiti da sačuvaju nacionalni identitet.

Naša biblioteka u svom fondu ima jako veliki i dobar izbor knjiga iz oblasti psihologije, koja se upravo bave problemima adolescenata. Takođe, preporučila bih i istorijsku literaturu, pošto smatram da je neophodno da se mlađi naraštaji upoznaju sa našom nacionalnom istorijom jer ćemo samo ukoliko sačuvamo svoj jezik, tradiciju i običaje moći da opstanemo kao narod u ovim turbulentnim vremenima”, naglašava Lečić-Milovanović.

Novi korisnici „Iskrine“ biblioteke postali su mladi sportisti Sportskog privrednog društva Radnički, koji su izrazili veliko interesovanje za književna dela iz različitih oblasti. Mnogi su se odlučili za popularnu literaturu, primerenu svom uzrastu, a bilo je i onih koji su posegnuli za nešto ozbiljnijim književnim delima.

Sportsko privredno društvo Radnički od samog osnivanja značajan akcenat stavlja na edukaciju članova svojih mlađih selekcija, u želji da od njih načini ne samo uspešne sportiste, već pre svega dobre, plemenite i obrazovane ljude.

Mi u Sportskom privrednom društvu Radnički veliku pažnju posvećujemo obrazovnom aspektu naših sportista. U tom smislu, smatrali smo da bi bilo dobro da se polaznici naših mlađih kategorija upoznaju sa bogatim književnim fondom koji im je na raspolaganju u „Iskrinoj“ biblioteci. Na taj način svim našim članovima je olakšan put da dođu do željene knjige, kako bi proširili svoja znanja”, ističe Srećko Otović, koordinator mlađih kategorija Sportskog privrednog društva Radnički.

Na kraju, napomenimo i to da članstvom u bilo kom odeljenju Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, korisnici stiču pravo korišćenja književnog fonda u svim njenim ograncima. 

Izvor: SPD Radnički