KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs - arhiva/ ilustracija

Memorijalni festival “Ludi Rakun” u Zastavinoj bašti: Nastupa prvi metal bend s ovih prostora

Autor: InfoKG
13:30 | Petak, 08 09 2023

Memorijalni rok festival Ludi Rakun, koji se po šesti put u Kragujevcu održava u danima pogibije Luke Krstića, biće održan u Zastavinoj baši, u subotu, 9. 9. 2023, od 20 sati.

Luki u čast, ove godine , na bini u Zastavinoj bašti,(publici koja dolazi u Kragujevac tokom Arsenal festa poznatoj i kao Garden stage), nastupiće  bendovi: Bombarder, Crno Sunce, Ascend i Aurum. 

Bombarder  je speed/thrash metal bend i najstari metal bend u Jugoslaviji, osnovan 1986. godine u Sarajevu. Prvi studijski album pod nazivom "Speed Kill" objavili su 1989. godine, objavila ga je izdavačka kuća "Panonija koncert" u ograničenom tiražu, samo na audio kasetama, a nakon toga i album "Bez milosti" 1989. godine, i dan danas predstavljaju neka od glavnih metal ostvarenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Crno Sunce (Kraljevo, Vrnjacka Banja, Trstenik) je nebesko telo poznatije kao crna rupa. Kada se pređe horizont događaja, više nema nazad. Ekipa sastavljena od veterana hard core i metal scene. Osnovali su ga, 2015. godine, Darko Sojević (ex Mortuus, ex Istok) i Branko Ratković (ex Punished).

Prvi album "Iza horizonta događaja" izdat je 2019. godine za Take It Or Leave It Records. Sve pesme su autorske – kako tekstovi, tako i muzika – a sve to potpisuje član benda, Branko Ratković. 

Ascend je nastao početkom 2021. godine i članovi benda dolaze iz Aranđelovca i Beograda. Bend karakteriše miks modernog i old school heavy metala sa velikim akcentom na melodiji u svom celokupnom zvuku. U prilog napretku ide i da su mlad bend, ali da su već stekli dosta iskustva. Dobili su nagradu publike na jubilarnom 10. BARF-u, a nastupili su i na Bunt festivalu na RTS-u. Iza sebe imaju svoj debitantski EP pod naslovom „Zero Hour“ koji sadrži četiri autorske pesme. 

Aurum je mladi Kragujevački old school/extreme metal bend nastao februara 2022. godine.

Bend iza sebe ima zavidan broj koncerata širom Srbije na kojima promoviše svoj autorski materijal koji će uskoro ugledati svetlost dana. Postavu čine: Andreja Milosavljević (solo gitara), Filip Milosavljević (bubanj), Mihajlo Andrejević (vokal), Jana Ćosić (ritam gitara), i Dunja Stolić (bas gitara).

Podsećamo, Luka Krstić kome je Festival  posvećen, bio je pevač i basista kragujevačkog benda „The Evil One”. Nastradao je 30. avgusta 2016.godine  u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Kos, gde je radio kao instruktor ronjenja. 

Heavy/thrash metal sastav The Evil One osnovan je 2005. godine u Kragujevcu od strane trojice lokalnih ljubitelja metal zvuka. Kako kaže zvanična biografija, glavna ideja iza cele priče bila je –  da nema nikakve ideje, već da sve bude spontano i haotično do samog kraja: “Nismo želeli da širimo nikakve idiotske poruke, već jednostavno, hteli smo da sviramo muziku koju volimo”. 

Prvo izdanje festivala Ludi Rakun organizovano je 9. 9. 2017, u Zastavinoj bašti. Od tada do danas, Festival Ludi Rakun u kontinuitetu neguje i  promoviše andrgraund muziku, afirmiše mlade bendove, čuvajući sećanje na Luku, po čijem nadimku i nosi naziv, baš kao u priči o idijanskom drskom kojotu koji van sistema i  istorije stvara svet, odnosno “život i  njegovu kosmičku dramu”.  S toga će festival posvećen Luki, uz sve peripetje koje svake godine trpi spolja, sa jasnim ciljem organizatora da mora biti održan, do daljega biti nekomercijalni festival koji organizuje neformalna grupa Lukinih prijatelja, drugara, kolega i poznanika. 

Na Memorijalu je do sada nastupilo preko dvadeset bendova: Forever Storm, Oathbringer, Claymorean, Despite the noise, Zigot, Nikom Ništa, My Own Word, Jenner, KBO, Dishumanity, Deadly Mosh, Stone Slipper,  Dead Joker, Larska, Mothorcharge, Steel Hornet…

Organizatori su početkom tekuće godine prikupili dozvole da Memorijal Ludi Rakun “izađe” iz Bašte Doma omladine, u kojoj je realizovano četiri izdanja do sada, na Đački trg, 1. septembra 2023, ali je lokacija ustupljena Domu omladine zbog proslave sedamdesetpetogodišnjice postojanja ove ustanove. 

Ulaz je, kao i svake godine, slobodan.