Kultura

Podizanja svesti učenika o korenima i značaju srpskog jezika i kulture

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Četvrtak, 24 05 2018

U čast proslave dana slovenskih prosvetitelja Svete braće Kirila i Metodija, Bogoslovija "Sveti Jovan Zlatousti", u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju u Kragujevcu, sutra od 8 do 19 sati u manastiru Divostin,  organizuje projekat pod nazivom "Sveti Kirilo i Metodije – slovo, reč i pesma", namenjen učenicima kragujevačkih osnovnih i srednjih škola.

U cilju podizanja svesti učenika o korenima i značaju srpskog jezika i kulture kao i njihovoj inkulturaciji i negovanju u savremenom izražavanju, odnosno očuvanju lepog govora i drugih vidova umetničkog izražavanja, učenicima će biti ponuđene tri stručne radionice, u okviru kojih će se polaznici upoznati sa osnovama i ishodištima srpske kulture i pismenosti:

- Kaligrafska - ikonopisac Ekatarina Kudrjaceva Miletić

- Besednička – diplomirani teolog Marko Vuksanović

- Muzička – muzikolog Maja Radojević.

Pored radionica, za učesnike projekta će biti organizovana poseta manastiru Drača, kao tipičnom primeru prvobitnog centra kulture i pismenosti kod Srba.

Po završetku predviđenih aktivnosti učesnici će prezentovati radove u vidu mini izložbe, čitanja beseda i izvođenja muzičkih dela. Izložba će biti otvorenog tipa a održaće se u manastiru Divostin, posle večernje službe (oko 18.30 sati).