KulturaFoto: Ilustracija

Predavanje “Revolucionar i šahista Aleksandar Ilјin-Ženevski i počeci sovjetskog šaha”

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 18 12 2017

Predavanje “Revolucionar i šahista Aleksandar Ilјin-Ženevski i počeci sovjetskog šaha” biće održno večeras od 19 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. Predavač će biti internacionalni majstor Dušan Jovanović. 

Na predavanju će biti reči o životu i radu jednog od značajnih ličnosti bolјševičke partije i oktobarske revolucije, diplomati i šahovskom majstoru Aleksandru Ilјinu-Ženevskom, njegovom angažmanu u formiranju sovjetske šahovske sekcije i principima na kojima je ona izgrađena. Uz to, razmatraće se istorija razvoja šaha u Sovjetskom savezu, uz osvrt na neke od najznačajnijh ličnosti koje su u njemu učestvovale: Krilenko, Botvinik, Alјehin, Bogolјubov... Biće govora i o sprezi politike i šaha koja je pomogla da šah dobije status nacionalnog sporta u SSSR-u.

Nakon predavanja publika će biti u prilici da pogleda igrano-dokumentarni, nemi film Šahovska groznica Vsevoloda Pudovkina i Nikolaja Špikovskog, snimlјenog za vreme održavanja šahovskog super turnira u Moskvi 1925. u kom su učestvovali neki od najbolјih igrača tog vremena uklјučujući i tada aktuelnog svetskog prvaka Hoze Raula Kapablanku.