KulturaFoto: Arhiva

Projekcija filma "Alkaras" u Kontakt galeriji

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 27 03 2023

Film “Alkaras”, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022., biće prikazan sutra od 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

Od kad pamte, porodica Sole je svako leto provodila berući breskve u Alkarasu, malom katalonskom selu. Ali, suočeni sa deložacijom, shvataju da bi im ovogodišnji rod mogao biti poslednji. Novi planovi, koji uključuju seču drveća breskve i postavljanje solarnih panela, izazivaju razdor u ovoj velikoj porodici. Po prvi put se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i rizikuju da izgube više od svog voćnjaka.

Nakon debitantskog filma Fridino leto, Karla Simon se ponovo oslanja na svoje iskustvo života na katalonskom selu, gde ljudskim životima upravljaju godišnja doba i hirovita klima.

Porodična dinamika može biti zamućena ekonomskim problemima, ali postoje i razlike u tomekako se  svaki pojedinac odnosi prema vremenu. Mlađi uživaju u naizgled večnoj sadašnjosti, dok otac tvrdoglavo ignoriše skoru budućnost, a deda se uzda u davno zaboravljeno obećanje da će dokazati vlasništvo nad njihovom kućom…