Kultura

"Zvrčka" posle 18 godina ponovo u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
12:04 | Sreda, 14 06 2017

Nova verzija komedije „Zvrčka“, koja je nastala po tekstu nedavno preminulog francuskog glumca i pisca Viktora Lanua, posle 18 godina ponovo je na sceni Knjaževsko srpskog teatra, večeras od 20 časova. U predstavi igraju Saša Pilipović i Milić Jovanović, koji potpisuje i dramaturgiju i režiju.

To je „konzervisana komedija sa preletima“, koja govori o sadašnjem problemu emigracije i na duhovit način smešta umetnike u kontekst zatvorenog prostora i umetničkih ograda. Predstava je igrana u našem teatru pre 18 godina, a sada je iz atomskog skloništa u kome su akteri čekali Treći svetski rat, „izmeštena“ u današnje vreme u kome preispituje izbegličku krizu!

Predstava je igrana i u Somborskom pozorištu i u „Zvezdara teatru“, pod naslovima „Čigra“, ili „Otvarač“, ali je „Zvrčka“ nekako najadekvatniji naslov, jer, kada ste zatrpani konzervama, a nemate otvarač, to je baš ta „zvrčka“ koja Vam nedostaje! Tako mala stvar, a tako veliki problem.

U predstavi igraju Saša Pilipović i Milić Jovanović, koji potpisuje i dramaturgiju i režiju. Video dizajn radio je Ivica Ćuković, Stefan Petrović dizajnirao je plakat, a za fotografiju je bio zadužen Nebojša Raus.