SkverFoto: Centar za obrazovanje “Ibis”

Centar za obrazovanje “Ibis”: Učenje stranih jezika po svetskim standardima, uz mogućnost zapošljavanja

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 24 05 2019

U Centru za obrazovanje “Ibis” Kragujevčani su u prilici da, po povoljnim cenama, pohađaju kurseve engleskog, nemačkog, španskog, francuskog i italijanskog jezika, dok je strancima koji borave u našem gradu omogućeno da nauče srpski jezik, i sve to uz specijalizovane predavače sa decenijskim iskustvom. U okviru ovog centra funkcioniše i “Ibis 4 kids” u kome je najmlađima omogućeno da na zabavan i kreativan način uče engleski i nemački jezik. “Ibis” je omogućio i polaznicima kursa nemačkog jezika medicnske struke da lakše dođu do posla u toj zemlji posredstvom agencije “Vispero-GmbH” iz Bona. Iz "Ibisa" poručuju da planiraju i da uvedu nove strane jezike, pa su u potrazi za profesorima ševdskog, norveškog i kineskog jezika. 

Primarni cilj nam je kvalitet. Zbog toga su sve naše učionice tehnički opremljene da maksimalno pruže uslugu svakom polazniku naših kurseva. U radu sa polaznicima kurseva stranih jezika na ključnom mestu je konverzacija, na kojoj insistiramo već od prvog časa, a sve u cilju kavlitetnijeg i bržeg savladavanja izabranog jezika. Upravo zbog toga nastava se odvija u malim grupama. Časovi u Ibisu nisu klasični, jer su prožeti audio i video materijalima, a kada je reč o literaturi u nastavi se koriste poslednja izdanja na svetskom nivou“, rekao je suvlasnik Centra za obrazovanje “Ibis“, Bojan Milinković.   

Kako bi odgovorili svim zahtevima polaznika, u Centru “Ibis” nastava se organizuje individualno, poluindividualno i u grupama. Individualni i poluindividualni časovi se kreiraju prema potrebama i slobodnom vremenu polaznika, dok su za nastavu u grupama termini fiksno definisani na nedeljnom nivou. U zavisnosti od želje polaznika kurs može biti ubrazn i standardan. Za savladavanje jezika ubrzanom metodom od A1 do B2 nivoa potrebno je oko 14 meseci, a standardnom 20 meseci. 

Akcenat “Ibisa” je na stručnosti predavača i metodici nastave, pa gotovo svi profesori našeg centra imaju decenijsko iskustvo u radu, ali se, pored toga, i dalje redovno usavršavaju. U Ibisu časove drže profesori sa Fililoško-umetničkog fakulteta, ali i mladi predavači, tako da se zajedničkim snagama unapređujemo i usvajamo nove “Ibis” metode predavanja. Shodno dosadašnjem iskustvu, naše metode daju odlične rezultate”, kaže Milinković. 

U Centru za obrazovanje “Ibis” kažu da se širi svest Kragujevčana o značaju poznavanja stranih jezika, ali da je trenutno najveća ekspanzija nemačkog. Shodno tome, dodaju, da se polaznici uglavnom za pohađanje kruseva odlučuju zbog odlaska na rad u inostranstvo, ali i ličnog usavršavanja. Kada je reč o zapošljavanju u Nemačkoj najviše se traže medicinski radnici, tehničari i doktori. Kako bi polaznicma kursa nemačkog jezika, koji su medicinske struke, olakšali da dođu do posla u ovoj zemlji, Centar za obrazovanje “Ibis“ uspešno sarađuje sa agencijom “Vispero-GmbH” iz Bona. Zanimljivo je i da ova agecija  pojedinim polaznicma “Ibisa” stipendira učenje nemačkog jezika do B1 nivoa. 

Agencija “Vispero-GmbH” bavi se posredovanjem i zapošljavanjem medicinskih radnika u klinikama i domovima u Nemačkoj. Prednost ove agencije je da sve svoje usluge naplaćuje od nemačkih poslodavaca, tako medicinski radnici zainteresovani za zapošljavanje u Nemačkoj, ne odvajaju novac za te namene. Intervjui se obavljaju u Beogradu ili Nišu i svaki kadnidat ima mogućnost da izabere kliniku ili dom, kao i grad u kom će raditi. Kandidatima koji prođu intervju obezbeđena je petoddnevna hospitacija, uz besplatan avionski prevoz i smeštaj. Zapravo, hospitacija predstavlja probni rad, a tokom nje kandidati se upoznaju i sa okruženjem u kom će živeti”, objasnio je Bojan Milinković.  

Zanimljivo je i da “Ibis” organizuje i kurs srpskog jezika za ljude koji iz drugih zemalja dođu u naš grad. Dodaju da su to uglavnom direktori kompanija, uglavnom iz Italije i Nemačke, kao i da je u proteklih pet godina kod njih osam stranaca učilo srpski jezik. Pored toga, "Ibis" pruža uslugu prevođenja svih vrsta tekstova u oba smera za engleski i nemački jezik i to sa sudskim pečatom. 

U okviru Centra za obrazovanje “Ibis” funkcioniše i “Ibis 4 kids”, gde mališani mogu pohađati kurseve engleskog i nemačkog jezika. U Ibisu kažu da to nisu klasični kursevi, već da kroz igru i kreativne radionice deca sa lakoćom usvajaju strani jezik. 

Rezultati istraživanja koje smo uradili pokazuju da deca najbolje usvajaju drugi jezik od treće godine života i ispostavilo se da su ti mališani kroz razvoj dosta napredniji u svim sferama tokom školovanja. Kurseve smo koncipirali tako da se deca ne osećaju kao da su u školi. Prioritet je da deca kroz igru razviju maštu i kreativnost, što im omogućava naš program edukacije stranih jezika. Naime, svaki čas se sastoji iz tri dela. U prvom delu časa deca uče nove pojmove, u drugom imaju voćnu užinu, tokom koje puštamo audio i video materijale koji su vezani za prvi deo časa i deca ponovo obnavljaju naučene pojmove, a isto rade i u trećem delu kada imaju fizičku aktivnost. To je koncept rada za mališane do 4. razreda, dok starija deca učestvuju u kreativnim jezičkim radionicama, u malim grupama“, rekao je suvlasnik Centra za obrazovanje “Ibis“, Bojan Milinković. 

Iz Centra za obrazovanje “Ibis” poručuju da u budućnosti planiraju da prošire delatnost, odnosno da obogate ponudu kurseva stranih jezika i to uvođenjem švedskog, norveškog i kineskog. Zbog toga su u potrazi za profesorima ova tri jezika, koje pozivaju da ih kontaktiraju radi uspostavljanja saradnje. 

Centar za obrazovanje “Ibis” nalazi se na prvom spratu Tržnog centra “Prostor”, u Glavnoj ulici, Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Zainteresovani za upis na neki od kurseva stranih jezika mogu ih kontaktirati pozivom na broj telefona 069/14-41-131, a opširnije informacije o ovom centru mogu dobiti posredstvom sajta ibiscreative.edu.rs

*PR tekst

Galerija slika