SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Gurmansko otkriće: Kako je Belgija dala svetu 'francuski' pomfrit

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 21 04 2024

Sigurno ste čuli za francuski pomfrit, zar ne? Ali šta ako vam kažem da je njihovo pravo poreklo možda nešto drugačije nego što ste mislili?

Da, iako je pomfrit često povezan sa Francuskom, njegova priča zapravo vodi do malene zemlje - Belgije.

Pomfrit, ili kako ga mnogi zovu "french fries", nije samo ukusno jelo, već i predmet istorijskih spekulacija. Nastao je u Belgiji, ali je stekao svetsku slavu zahvaljujući američkim vojnicima tokom Prvog svetskog rata. Kada su vojnici otkrili ovu poslasticu u belgijskim selima, poštovali su domaći jezik i nazvali ih "french fries".

Ali šta je zapravo istorija ovih hrskavih štapića? Pa, prema jednoj teoriji, pomfrit potiče iz belgijskih sela duž reke Meze. Tamo su se seljani tradicionalno hranili prženom ribom. Ali, zimi, kada bi se reka smrzla i pecanje postalo nemoguće, seljani su morali da pronađu alternativu. I tako su se okrenuli krompiru. Umesto ribe, pržili su ove krompiriće, stvarajući početak pomfrit tradicije.

A šta je sa samim nazivom "pomfrit"? Pa, on takođe ima francuske korene. Reč "pomme" na francuskom znači "jabuka", dok "frites" znači "pečeno". Kada se spoje, dobijate "jabuke koje su pečene", što je savršen opis za ovaj popularni prilog.

Dakle, dok se pomfrit često povezuje sa francuskom kuhinjom, njegovo pravo poreklo seže sve do Belgije. Ovo je samo još jedan primer bogatstva i raznolikosti gastronomske scene koju svet ima privilegiju da uživa. Zato sledeći put kada zagrizete u hrskavi pomfrit, setite se Belgije i njene neodoljive kulinarske baštine.