SkverFoto: Pexels.com - Ilustracija

Korisni saveti za balansiranu ishranu na poslu

Autor: Velibor Živkov
14:00 | Subota, 17 09 2022

Savremeni način života ne ostavlja nam nekada dovoljno vremena da se posvetimo sebi i u svakom trenutku budemo u prilici da se hranimo zdravo. Iako smo svesni benefita koje pravilna ishrana ima, sve više poslovnih obaveza predstavlja prepreku na putu ka balansiranom i zdravom načinu života. Kao posledica ovakvog načina funkcionisanja javlja se manjak energije, nedostatak motivacije i loša koncentracija na poslu. Osim toga, sve ovo može se negativno odraziti na naše zdravlje i ozbiljno narušiti kvalitet života. Ipak, kancelarijski posao i zdravu ihranu je moguće uklopiti, a dovoljno nam je samo malo strpljenja i korisnih informacija o pravilnom odabiru namirnica.

U narednim pasusima ćete pronaći neke od proverenih trikova koji će vam pomoći da zdrave navike postanu deo vaše svakodnevnice, a umor i gubitak energije na poslu padnu u zaborav. 

Ne zaboravite na doručak

Preskakanje doručka predstavlja čestu praksu i način funkcionisanja mnogih. Spada u jednu od najlošijih prehrambenih navika, a organizmu nanosi veliku štetu. Kao čest ishod javlja se usporavanje metabolizma, što kasnije stvara rizik od prejedanja i unosa većeg broja kalorija nego što je potrebno našem organizmu. Veliki broj ljudi pravda se činjenicom da ujutro jednostavno nema vremena za doručak, a prvi obrok konzumira tek oko podneva. Doručak je osnovno gorivo za funkcionisanje i najvažniji obrok dana, stoga nutricionisti savetuju da bude energičan, ali lako svarljiv. Odličan izbor jesu žitarice od celog zrna, voće i orašasti plodovi, kao i osvežavajući napici poput smutija i šejkova. Iako su u tečnom obliku, sadrže sve potrebne nutrijente za zdrav početak dana. 

Recite NE pekarama i brzoj hrani 

Iako predstavljaju jedan od najbržih rešenja kada su u pitanju obroci s nogu, istovremeno su i najnezdravija opcija koju možete odabrati. Pekara i objekti brze hrane su mesta koja često posećujemo tokom radnih dana, kada imamo manjak slobodnog vremena i nismo u mogućnosti da se posvetimo kuvanju i pripremi obroka. Osim praktičnosti, ne nude nam apsolutno ništa, naprotiv. Hrana koja se prodaje u ovakvim objektima prepuna je zasićenih trans masti i njenim čestim konzumiranjem, dovodimo naš organizam u ozbiljan rizik. Upravo su pomfrit, hamburgeri, pice i hrana pržena u dubokom ulju uzročnici ozbiljnih bolesti poput dijabetesa i različitih srčanih oboljenja. Ukoliko niste u mogućnosti da doručkujute kod kuće, odlična opcija jeste kvalitetan ketering za firme koji nudi najrazvnovrsnije i nutritivno bogate obroke.

Obratite pažnju na glikemijski indeks

Određene namirnice dovode do povećanja šećera u krvi, a glikemijski indeks predstavlja korisnu brojku koja nam pokazuje kojom brzinom telo pretvara ugljene hidrate iz hrane u glukozu. Što je ova brojka viša, glukoza se brže oslobađa, te dolazi do povećanja telesne težine. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom treba izbegavati, pogotovo kao opciju za obrok na poslu. Dokazano je da ovakva hrana doprinosi bržem gubitku energije, što će vas učiniti manje produktivnim i efikasnim tokom obavljanja radnih zadataka. Namirnice koje imaju niski glikemijski indeks i koje definitivno treba da uvrstite u vašu ishranu jesu leblebije, jabuke, sočivo, jaja, losos, ćuretina i kinoa.

Zdrave grickalice

Kada spomenemo grickalice, kao asocijacija nam se javlja čips, kikiriki, štapići i drugi nezdravi industrijski proizvodi. Međutim, one ne moraju biti masne, slane i nezdrave. Postoji mnogo opcija za zdravu užinu, a određene namirnice vam mogu vratiti energiju i učiniti da se osećate sitim do sledećeg obroka. Orašasti plodovi poput badema, lešnika i indijskog oraha bogati su različitim nutrijentima, a samo jedna šaka dnevno biće dovoljna i držati pažnju do ručka. Uz njih, možete pogrickati i seckanu šargarepu, celer, krastavce ili papriku. Za ove grickalice vam nije potrebna posebna priprema, a mnogo su zdravije u odnosu na čips ili štapiće. 

Planiranje obroka

Ukoliko želite da promenite navike i počnete da se hranite zdravije na radnom mestu, jedna od efikasnih metoda koja će vam u tome pomoći jeste i planiranje obroka. Sačinite nedeljni meni i obavite nabavku prateći spisak namirnica koje su potrebne za pripremu vaših obroka. Na taj način ćete uštedeti vreme, kupovati sveže i zdrave namirnice i izbeći gomilanje nepotrebnih proizvoda koje na kraju ne uspete ni da iskoristite. Osim toga, bićete potpuno sigurni koliko kalorija ste uneli i koje nutrijente ste obezbedili vašem organizmu.

Ukoliko želite da u vašu ishranu uvedete zdrave navike, a obroke na poslu učinite bogatijim i nutritivnijim, biće vam potrebno samo malo istrajnosti i dodatnog vremena. Sasvim smo sigurni da ćete za kratko vreme uočiti pozitivne promene i osećati se energičnije i zadovoljnije.