SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Samo jedan je "kralj": Top sedam najskupljih začina na svetu

Autor: InfoKG
16:30 | Petak, 26 05 2023

Samo prstohvat nekog začina može u potpunosti da promeni jelo. Začini se koriste oduvek kako bi se pojačali ukusi jela, sakrio njihov ukus i miris ili istakle boje, a gotovo svi su i lekovite biljke. Po začinima koji se koriste razlikuju se svetske kuhinje i na nekima od njih zasnovana je gastronomija cele države, piše Putovanjaiturizam, a prenosi b92.

Šafran je najskuplji začin na svetu sa nadimcima „sunčani začin“ i „kralj začina“, sa izrazito jakom crvenom bojom. Višegodišnja je biljka, a sami začin se dobija iz cveta Crocus sativu, čiji se končići ili niti skupljaju i suše radi upotrebe. Navodi se da je nastao u Grčkoj, a danas se uzgaja uglavnom u Španiji, Grčkoj, Indiji i Iranu. Osim za začinjavanje i bojenje hrane svoju upotrebu pronašao je i u kozmetičkoj industriji.

VANILA

Smatra se drugim najskupljim začinom sveta. Široko je rasprostranjena u upotrebi kao ukus sladoleda, slatkiša i drugih poslastica. Cena vanile je visoka zbog činjenice da se njeno cveće oprašuje, a plodovi koji se osuše sakupljaju ručno. Prirodna vanila, ujedno i najskuplja, potiče iz Meksika i sa Madagaskara i predstavlja plodove različitih vrsta biljaka orhideja iz roda Vanilla.

KARDAMON

Kardamon ili kardamom je naziv biljke iz familije đumbira, koji poreklom vodi iz Indije, sa južne obale Malabara. Postoji zeleni ili obični i crni kardamon. Zeleni sa svetlozelenom mahunom ima jaču aromu i može se naći u području od Indije do Malezije. Crni sa većom i tamnobraon mahunom miriše na mentu i dim, a rasprostranjen je u Aziji i Australiji. Zanimljivo je da ovaj začin često upotrebljavaju Šveđani koji ga koriste u pekarskim i mesnim proizvodima, a može se naći i u njihovim receptima za pitu od jabuka.

KARANFILIĆ

Karanfilić ili klinčić biljka uzgaja se u delovima Azije i Južne Amerike. Koriste se njeni cvetni pupoljci, ali i lišće i stabljike koji imaju različite namene. Intenzivna aroma karanfila koristi se za ukus većine indijskih, afričkih i bliskoistočnih jela, kojima daje pikantni ukus. Osim kao začin, koristi se kao važna nota parfema, a ulje karanfilića služi kao prirodni antiseptik.

CIMET

Originalni cimet poreklom je sa Šri Lanke i dobijen iz unutrašnjosti kore drveta Cinnamomum. Koristili su ga još drevni Egipćani zbog lekovitih dejstava i arome. Danas kao mirisni začin sa slatkom aromom i ukusom dodaje se različitim dezertima, krofnama, čokoladama, pecivima kao i piću, kafama i kakau.

BIBER

Crni biber je najprodavaniji i najkorišćeniji začin na svetu, poznat po svojoj intenzivnoj ljutini. Poreklom vodi iz Južne Indije gde se i danas intenzivno uzgaja, mada raste i u tropskom području Vijetnama. Dobija se od kuvanih i osušenih zelenih plodova. Kroz istoriju se najviše trgovalo crnim biberom, koji su nazivali „crnim zlatom“. Postoje navodi da su zbog bibera vođeni čak i ratovi.

KURKUMA

Malo je poznato da kurkuma pripada familiji đumbira i da je njena uloga da zaštiti prehrambene proizvode od sunca. Potiče iz tropske Južne Azije, a široko se koristi za dodavanje bogatog ukusa i boje indijskim, tajlandskim i persijskim jelima. Skupim začinom čine je njena lekovita svojstva. Kurkuma se često koristi kao zamena za najskuplji začin sveta, šafran.

Izvor: Putovanjaiturizam, b92