SportFoto: fkradnicki.com

Autogolovi FSS-a... Radnički bez elite, bolјe biti deseti, nego peti

Autor: InfoKG
16:15 | Petak, 03 07 2020

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije doneo je čudnu odluku o popunjavanju Super lige i Prve lige Srbije, a koja je samo upotpunila i onako tužnu sliku srpskog fudbala. Novi Pazar preko reda sa 10. mesta došao u elitu, Lazarevčani i Kragujevčani ostali kratkih rukava. Za plasman u Prvu ligu Srbije nekim klubovima bilo je dovolјno i 12. mesto u trećem stepenu takmičenja.

Po završetku Skupštine FSS održana je sednica Izvršnog odbora FSS na kojoj su donete sledeće odluke. Na upražnjeno mesto u Super ligi (FK Grafičar nije dobio licencu za takmičenje) raspoređen je FK Novi Pazar. Doneta je i odluka o popunjavanju Prve lige Srbije. Novi članovi su FK Dubočica (Leskovac), FK Sloga (Kralјevo), FK Loznica i FK Radnički (Sremska Mitrovica).

Ovako glasi zvanična vest na sajtu FSS. Najavlјivan je tender za popunu lige, ozbilјne finansijske garancije za one koji hoće u elitu i na kraju... Ništa od toga, odluka bez reči obrazloženja. 

Možda nekome tu nema ništa čudno, ali kada malo zavirite... U srpsku fudbalsku elitu ulazi Novi Pazar i to sa 10. mesta u Prvoj ligi Srbije, jer Grafičar kao prvoplasirani ne ispunjava uslove za takmičenje.

I dok se za Grafičar znalo da razigrava zvezdinu decu, da će Zlatibor sići sa srpske planinske lepotice na Begluk da igra elitu, ono što je ostalo nejasno je kako je IO FSS preskočio Kolubaru, Radnički Pirot, Radnički Kragujevac i Žarkovo i mesto u najvišem rangu poklonio plavo-belima sa Jošanice.

Da ironija bude veća, Pazarci se nalaze u UPPR (Unapred pripremlјeni postupak reorganizacije), a fudbalskom Srbijom kruži priča da već mesecima taj isti UPPR ne poštuju. Propisi UEFA su dosta striktni, kada se govori o pokazatelјima koje moraju ispunjavati klubovi elitnog ranga, pa ironija može biti još veća ako nekim čudom Pazarci sledeću sezonu završe na mestu koje vodi u Evropu. Kako to nije realno, čini se da ni čelnici FSS o tome nisu brinuli prilikom donošenja ove odluke.

Ostaju otvorena pitanje iz kojih su se razloga takmičili ostali klubovi u Prvoj ligi, zašto je odigran nastavak sezone, kada je deseti na tabeli ušao u viši rang. Ako je po uslovima za takmičenje, Lazarevčani i Kragujevčani su ti koji bi najviše trebalo da žale.

Kolubara je napravila zavidnu infrastrukturu, reflektore, pomoćne terene, dobar tim, pa je ispalo da su zbog poraza od Zlatibora ostali bez elite. U najmanju ruku apsurdno i nelogično. 

Kragujevčani su se digli iz ponora, ponosno i prkosno kroz blato srpske lige, isplatili sva dugovanja, napravili prvo sportsko privredno društvo u skladu sa novim Zakonom o sport, stabilizovali kako finansije, tako i sportski sektor. Okosnicu tima čine kragujevačka deca, omladinci su se vratili u elitu, a grad Kragujevac je osnivač i oslonac kluba.

Ako je Pazar mogao u Super ligu sa 10. mesta, onda ne treba da čudi što su u drugi rang tamičenja, Prvu ligu Srbije ušli FK Dubočica (Leskovac) -12. mesto u Srpskoj ligi Istok, FK Sloga (Kralјevo) – 10. mesto u Srpskoj ligi Zapad, FK Loznica – 7. mesto u Srpskoj ligi Zapad i FK Radnički (Sremska Mitrovica) – 10. mesto u Srpskoj ligi Vojvodina..

Obrazloženje da je ovo zbog razvoja fudbala u pojedinim centrima pada u vodu, jer pojedini klubovi koji su na ovaj način promovsani i dan danas kubure sa velikim finansijskim dugovima, a i infrastruktura je kod nekih prilično upitna.

Sve liči da je FSS napunio sopstvenu mrežu ovakvim potezima, a da će biti po onoj dobro poznatoj... igrali su samo jedno leto.