SportFoto: Facebook/RK Radnicki

Mađari najuspešniji na turniru “Ljubomir Ivanović Gedža” u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
15:38 | Sreda, 05 07 2017

Reprezentacija Mađarske bila je najuspešnija na 31. Međunarodnom rvačkom turniru ''Ljubomir Ivanović Gedža'', održanom u hali “Jezero”. Mađari su osvojili deset medalja, po dve zlatne i srebrne i šest bronzanih. Srpski rvači su bili drugi po uspešnosti na turniru, pošto su osvojili pet medalja, po dve zlatne i srebrne i jednu bronzanu. 

Zlato za srpski tim su osvojili Viktor Nemeš i Mihail Kadžaja, srebrnim medaljama su se okitili Mate Nemeš i Žarko Dickov, dok je bronza pripala Nikolaju Dobrevu. Reprezentaciju Srbije na ovom turniru je predstavljalo 13 takmičara. 

Na turniru je učestvovalo ukupno 63 rvača iz 11 reprezentacija iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Irana, Moldavije, Hrvatske, Austrije, Rumunije, Grčke, Bugarske, Srbije. 

Međunarodni rvački turnir ''Ljubomir Ivanović Gedža'' organizovao je Rvački savez Srbije u saradnji sa Rvačkim klubom “Radnički”, a podršku je pružila i lokalna samouprava. Iz “Radničkog” poručuju da su sve delegacije zadovoljne organizacijom turnira i da su najavile dolazak u jačem i brojnijem sastavu sledeće godine. Naglašavaju i da će zbog toga, Kragujevac i sledeće godine verovatno ponovo biti domaćin Međunarodnog rvačkog turnira ''Ljubomir Ivanović Gedža''.

Gedžin turnir je jedan od najstarijih i najjačih turnira koji je uvršten u kalendar svetske rvačke federacije.

Ljubomir Ivanović Gedža, rodom iz Mladenovca, bio je najuspešniji trener reprezentacije Jugoslavije, pod čijim vođstvom je osvojeno 38 olimpijskih, svetskih i evropskih medalja i najzaslužniji je za to što je rvanje i dan danas najtrofejniji olimpijski sport. Gedža je 1970. godine doveo prvog trenera u Kragujevac, čuvenog "čika Vuju" i tako sa Radetom Mitrovićem osnovao Rvački klub “Radnički”.