Sport

Startovao tradicionalni biciklistički mataron Kragujevac - Mostar

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 25 07 2018

Tandem biciklistički maraton “Kragujevac-Užice-Višegrad-Sarajevo-Mostar 2018“ startovao je danas od Centra za sport i rehabilitaciju OSI “Iskra“. Naredna četiri dana tri tandem i 10 biciklista uz pratnju, preći će više od 400 kilometara, a njihovo krajnje odredište je grad pobratim Kragujevca - Mostar.

Jedinstvena tradicionalna sportska manifestacija, čiji je cilj promocija prijateljstva, sporta i podrška osobama sa invaliditetom, ove godine održava se 15. jubilarni put, čiji inicijator Paraolimpijski klub “Junior“ ove godine obeležava i 20 godina postojanja.

"Mi smo se opredelili da u ovoj godini ne slavimo jubilej, već se posvetimo manifestacijama i aktivnostima koje doprinose vidljivosti sportista osoba sa invaliditetom“, kaže Goran Nikolić generalni sekretar PAK “Junior“.

Ideja za tandem biciklistički maraton pokrenuta je 2004. godine obnovljenjem Starog mosta na Neretvi, kao i donacijom tri tandem bicikla Paraolompijskoj akademiji iste godine. Tandem biciklizam je najintegralnija discipilna olimpijskog programa u kojoj ravnopravno učestvuju slepi i slabovidi sa potpuno zdravim biciklistima, pojašnjava Nikolić. 

"Tandem biciklistički maraton bila je prilika da vozeći do Mostara kroz velike centre u Srbiji i BiH promovišemo tandem bicklizam u čemu smo i uspeli. Ponosni smo na to što je ova manifestacija postala tradicionalna i što pored institucionalne podrške ove godine imamo i podršku privrednika. Posebno se ponosimo time što je maraton iznedrio i reprezentativce koji su prvi put nastupili u tandem biciklizmu na Paraolimpijadi i što imamo evropske šampione u paratriatlonu. Kao najvažniju poruku koju pronose kroz ovu sportsku manifestaciiju, Nikolić ističe poruku prijateljstva. Zahvaljujući njoj sportskoj 1000 sportista mladjih kategorija dođe iz Mostara u Kragujevac i obrnuto, zbližile su se porodice i deca i stvorila drugarstva i prijateljstva koja će trajati", ističe Goran Nikolić, učesnik maratona.

Pokrovitelji tandem biciklističkog maratona su ambasada BiH i gradovi kroz koje biciklisti prolaze, a podršku ovoj ideji od početka pružaju gradovi pobratimi Mostar i Kragujevac.