SportFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Startuje Tandem biciklistički maraton “Kragujevac - Mostar 2017“

Autor: Branko Vukašinović
17:22 | Utorak, 25 07 2017

Tandem biciklistički maraton “Kragujevac - Mostar 2017“, 14. po redu, krenuće sutra od 9 sati od Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ ka Mostaru. Ovogodišnji maraton voziće sedam solo biciklista i jedan tandem.  

Učesnici će preći trasu dugu oko 440 kilometara i napraviće kraće predahe u gradovima kroz koje prolaze, u Čačku, Užicu, Višegradu i Sarajevu. 

Ove godine, za raziku od prethodnih, učestvuju samo rekreativci, a ne i profesionalni biciklisti. Plan je da prvog dana ekipa iz Kragujevca stigne u Užicu, drugog u Višegrad, trećeg u Sarajevo i četvrtog dana do odredišta, tačnije do Mostara.  

Maraton organizuju Paraolimpijska akademija “Junior”, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji. 

Manifestacija Tandem biciklistički maraton “Kragujevac - Mostar” nastala je 2004. godine u čast obnovljenog starog mosta na Neretvi, kada je cilj biciklista oštećenog vida bio da na jedinstven način čestitaju gradu pobratimu ponovno spajanje dveju obala Neretve u starom jezgru koje je pod zaštitom UNESCO. Iste godine se rodila ideja o tradiciji manifestacije koja je već nakon prvog odlaska prepoznata kao nova pokretačka energija obnavljanja regionalne prekogranične saradnje”, navedeno je u saopštenju Paraolimpijske akademije “Junior”.