Sport

Uspešno završen još jedan Tandem biciklistički maraton Kragujevac - Mostar

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 01 08 2019

Put razvoja paraolimpijskog sporta u Kragujevcu i učešće na Olimpijskim igrama utrla je sportska rekreativna manifestacija Tandem biciklistički maraton, koja je iznedrila i mnoge paradiscipline u Srbiji, kao što su parabiciklizam i paratriatlon, u kojima su osvojene zlatne i srebrne medalje, rečeno je na prijemu organizovanom u zgradi Gradske uprave povodom dolaska učesnika maratona Kragujevac – Mostar 1019. 

Ekipa biciklista, profesionalnih i rekreativaca, koji su vozili 16. tandem biciklistički maraton Kragujevac – Mostar 2019. doputovala je u ponedeljak. Ove godine tandem maraton, osim Kragujevčana, okupio je i bicikliste iz Jagodine, Leskovca, Čačka, Kraljeva, jedan učesnik je došao iz Italije, a nešto više od 400 kilometara do pobratimskog Mostara vozile su rame uz rame sa ostalim biciklistima i dve devojke.

"Put do Mostara povezao je mnoge gradove, a nit je započeo slabovidi maratonac Goran Nikolić koga je povela ideja plemenitosti, dobrote, prijateljstva, promocije grada Kragujevca, ali i podrška i vetar u leđa slabovidim sportistima, osobama sa invaliditetom, parasportistima i paraolimpijcima. Veliki ljudi sebi postavljaju velike ciljeve i srcem ih ispunjavaju, a ovaj kragujevački paraolimpijac je, ne samo Kragujevac, klub Junior i Iskru uzdigao na pijedestal, već je stvorio mnoga nova prijateljstva iz godine u godinu, uključujući mlade generacije", rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Govoreći o saradnji sa gradom Mostarom, koja se godinama unazad realizuje u različitim oblastima, naročito ističući zadovoljstvo što je značajan doprinos toj saradnji doprineo sport i razmena dece, Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta, podsetio je da će i ove godine 22. avgusta, u okviru razmene mladih, četrdesetak sportista i trenera otići u Mostar. 

U okviru posete Mostaru, delegacija koja je krenula iz Kragujevca tradicionalno se sastala sa prijateljima iz Sportskog saveza Mostara, članovima Udruženja skakača, a na 453. visinskim skokovima sa Starog mosta, Stefan Jeftić, član Kluba ekstremnih sportova zauzeo je drugo mesto. Prema rečima organizatora, 16. tandem biciklistički maraton ispunio je sva očekivanja i organizatora i domaćina.

"Bližimo se drugoj deceniji postojanja i dobijamo sve veći broj simpatizera i učesnika i iz drugih gradova pa i zemalja. Ove godine prvi put nisam vozio maraton, prvi put sam posmatrao manifestaciju sa strane i veoma je lep osećaj kada shvatite da vaša ideja može i bez vas da se realizuje, a tradicija i vredi samo onda kada ne zavisi od pojedinca", zaključio je Goran Nikolić, generalni sekretar Paraolimpijskog kluba Junior.