DAN PEŠAČENJA u Kragujevcu

Petak, 14 Septembar 2018 13:00Autor: Branko VukašinovićFoto: Arhiva - Facebook/Pek Gora Kragujevac

Povodom obeležavanja Dana pešačenja u Kragujevcu će sutra za sve zainteresovane građane biti organizovana šetnja od Spomen fontane “Ranjenik” u Velikom parku do Šumaričkog jezera. Za najmlađe učesnike šetnje obezbeđeno je promotivno korišćenje “Avantura parka”.  

“Dan pešačenja” ustanovio je prošle godine Planinarski savez Srbije sa ciljem podsticanja zdravih životnih navika i podizanja svesti građana o višestrukom značaju i pozitivnim efektima pešačenja. Tim povodom u Kragujevcu će biti organizovana Sportsko-rekreativna manifestacija “Dan pešačenja”. 

Okupljanje zainteresovanih građana je od 9 sati kod Spomen fontane “Ranjenik” u Velikom parku. Plan je da se u 9:30 krene u šetnju do Šumaričkog jezera. Za najmlađe učesnike šetnje, starosti do 14 godina, obezbeđeno je promotivno korišćenje “Avantura parka”.  

Organizatori obeležavanja Dana Pešačenja u Kragujevcu su Planinarsko-ekološki klub “Gora” i Planinarsko društvo “Žeželj”, a podršku je pružila i Ustanova za sport i fizičku kulturu “Park”.  

Pešačenje je aktivnost koja se zbog civilizacijskih tokova sve manje upražnjava na radnom mestu i svakodnevnom životu te je stoga potrebno ukazivati na njegov značaj i lekovita svojstva po opšte zdravstveno stanje svakog pojedinca. Kretanje kroz prirodu u grupi, u paru ili pojedinačno aktivnost je koja ne zahteva komplikovanu opremu, može se upražnjavati u neposrednoj okolini svih naselјa u Srbiji i nije ograničena na deo populacije. Pešačenjem se možemo baviti svi, od ranog detinjstva do duboke starosti. Pešačenje je aktivnost koja je u ekspanziji, zajedno sa brojem poklonicima pešačenja u Evropi raste i broj obeleženih i uređenih pešačkih puteva. Od 12 pešačkih puteva koji se protežu preko evropskog kontinenta preko naše zemlјe prlaze dva: E4 i E7”, objavljeno je na sajtu Planinarsko-ekološkog kluba “Gora”. 

Ovogodišnji Dan pešačenja u Srbiji podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog obrazovanja i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Najnovije vesti iz ove kategorije