Kragujevcu i ove godine priznanje za NAJHUMANIJI GRAD, nagrađeni višestuki davaoci (FOTO)

Subota, 15 Jun 2019 11:00Autor: Jovana Mladenović

Grad Kragujevac je i ove godine dobitnik priznanje za "Najhumaniji grad", jer je, sa prikupljenih 9043 jedinica krvi, posle Požarevca, drugi u Srbiji po uspehu u ovoj humanoj delatnosti. U znak zahvalnosti za višegodišnji humani doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi, lokalna samouprava je nagradila one koji su krv dali 50, 75 i 100 puta zlatnom pločicom sa gravurom.

Moto Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 2019. godine je „Bezbedna krv za sve – A šta ti možeš da učiniš?“.

Svečanost na kojoj su dodeljena priznanja održana je Crvenom krstu Srbije, a sve povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Prema svetskim standardima za dovoljne količine krvi, neophodno je 4 odsto dobrovoljnih davalaca, a u Srbiji je taj prosek nešto veći od 3 odsto. Kragujevac te standarde prevazilazi i sa 4,55 odsto dobrovoljnih davalaca obezbeđuje dovolne količine krvi za sve koji se tokom godine leče u ovdašnjem Kliničkom centru.

Ovo značajno priznanje, kojim se još jednom potvrđuje uspeh u zajedničkim aktivnostima lokalne samouprave, Crvenog krsta Kragujevac i Službe za transfuziju na motivaciji i promociji dobrovoljnog davalaštva, dr Gordani Damnjanović, članici Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu uručio je predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović.

Dobrovoljnim davaocima dodeljena priznanja

U znak zahvalnosti za višegodišnji humani doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi, Grad Kragujevac je i ove godine zlatnom pločicom sa gravurom nagradio davaoce koji su krv dali 50, 75 i 100 puta.

Nagrađeno je 22 dobrovoljnih davalaca koji su krv dali 50 puta, 9 koji su donirali 75 puta i 2 davaoca koji su krv dali 100 puta.

U oblasti dobrovoljnog davalaštva misija i mandat Crvenog krsta su promocija i motivacija što većeg broja građana da postanu dobrovoljni davaoci. U saradnji sa Službom za transfuziju i podršku grada Kragujevca, godinama unazad u tome uspevamo. Obezbedili smo kontinuirani rad tokom čitave prošle godine tako da su svi pacijenti koje se leče u Kliničkom centru, ističe Patrnogić bili bezbrižni, bilo da je reč o hirurškim intervencijama ili često nenedanim situacijama poput saobraćajnih nesreća i drugih nezgoda, rekla je Marica Patrnogić iz Crvenog krsta Kragujevca. 
 

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije