Oružari tužbom na fabriku, Vladi podnose inicijativu za razrešenje Nadzornog odbora

Četvrtak, 14 Mart 2019 12:00Autor: InfoKGIzvor: N1, Beta; InfoKG

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje Dragan Ilić podneo je tužbu Privrednom sudu pošto je Nadzorni odbor fabrike odbio da zakaže vanrednu sednicu Skupštine preduzeća na kojoj bi se zaposleni upoznali sa rezultatima poslovanja u prošloj godini, piše N1.

Ilić je rekao Beti da je kao zastupnik društvenog kapitala, koji čini 24,65 odsto, predložio Nadzornom odboru da zakaže održavanje vanredne sednice Skupštine Zastava oružje, ali je taj predlog odbijen uz obrazloženje da "nema osnova" za održavanje te sednice.

Prema rečima Ilića, oružari su predložili da se na dnevnom redu nađe izveštaj o poslovanju u 2018. godini kao i nadležnost Nadzornog odbora koji, kako smatraju, "iskače" iz ovlašćenja po Zakonu o privrednim društvima i Statutu fabrike.

Traži se podnošenje izveštaja o poslovanju fabrike u prošloj godini kako bi se zaposleni upoznali sa stvarnim stanjem zbog, kako smatra sindikat, "kontradiktornih pokazatelja koje je iznosio Nadzorni odbor".

"Na osnovu nezvaničnih informacija fabrika je imala gubitak u 2018, dok se radnicima saopštavaju dosta optimističniji pokazatelji poslovanja", rekao je Ilić.

On je dodao da gubitak fabrike Zastava oružje raste iz godine u godinu, i da je prema izveštaju u Agenciji za privredne registre u 2017. godini bilo 780 miliona dinara, a u 2016. godini 570 miliona.

Skupština Sindikalne organizacije Zastava oružje, koja štiti interese preko 2.000 radnika, na sednici održanoj juče, jednoglasno je donela odluku da se predloži razrešenje Nadzornog odbora fabrike. Inicijitiva sa ovim predlogom biće upućena Vladi Republike Srbije i Ministarstvu odbrane.

Ilić je podsetio da je i sam ranije "zaradio" krivičnu prijavu od predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića zbog navodnog uznemiravanja zaposlenih iznošenjem podataka o gubicima fabrike.

"Smatramo, takođe, da Nadzorni odbor izlazi iz svojih ovlašćenja pošto se bavi kažnjavanjem zaposlenih, zapošljavanjem i razmeštajem radnika, kao i kontrolom nošenja HTZ opreme. Zbog toga tražimo da se i pitanje nadležnosti Nadzornog odbora razmatra na sednici Skupštine", rekao je Ilić.

Skupštinu Zastava oružja čine predstavnici kapitala fabrike, odnosno Ministarstva odbrane, Fonda za razvoj, lokalne samouprave i društvenog kapitala-zaposlenih.

Odluku po tužbi Privredni sud u Kragujevcu bi trebalo da donese po hitnom postupku u roku od osam dana.

Ukoliko prihvati zahtev zastupnika društvenog kapitala sud će naložiti i zakazati termin održavanja vanredne sednice Skupštine Zastava oružja.

Izvor: N1/Beta; InfoKG

Najnovije vesti iz ove kategorije