Žena PREMINULA od gripa u Kliničkom centru, na nivou grada nema epidemije

Utorak, 12 Februar 2019 14:00Autor: Jovana Mladenović

U Kliničkom centru Kragujevac, kome gravitira dva miliona pacijenata, leži devetoro zaraženih virusom gripa. Od toga, dva pacijenta su u teškom stanju na respiratoru na Infektivnoj klnici, a juče je preminula jedna ženska osoba. Sa druge strane, u sistemu primarne zaštite, odnosno Domu zdravlja Kragujevac, povećan je broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, a sporadično se pojavljuju oni sa simptomima virusa gripa, dok epidemija u našem okrugu nije proglašena. 

U ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja je stanje uobičajeno za ovo doba godine. Povećan je broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, a sporadično se pojavljuju oni sa simptomima virusa gripa, što, međutim, još uvek nije na nivou epidemije. 

Pacijenata je više na opšoj praksi nego na pedijatriji, jer je u toku raspust, pa se đaci ne kreću u kolektivima. Za očekivati je da, s nastavkom školske godine, bude i više pedijatrisjkih pacijenata, jer će se deca vratiti kolektivu.

Dom zdravlja svakog ponedeljka Epidemiološkoj službi Instituta za javno zdravlje šalje podatke o broju pacijenata sa simptomima gripa, na osnovu čega se razmatra proglašenje epidemije.

U Kliničkom centru Kragujevac devetoro pacijenata je zaraženo virusom gripa. Od toga, dva pacijenta su u teškom stanju na respiratoru na Infektivnoj klnici, a juče je preminula jedna pacinetkinja, izjavio je za televiziju Prva direktor Predrag Sazdanović.

Zbog virusa gripa u Kliničkom centru Kragujevac zabranjene su posete, jer ovoj zdravstvenoj ustanovi gravitira veliki broj pacijenata iz brojnih gradova, oko dva miliona. Posete su zabranjene od 26. januara iz preventivnih razloga. Naime, virus gripa H1N1 se zahuktava i Klinički centar je, uslovno rečeno, proglasio epidemiju na svom nivou, kako bi sprečio širenje virusa.

Najnovije vesti iz ove kategorije