InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

EPIDEMIJE GRIPA nema, ali su ambulante prepune: Evo na šta apeluju iz Doma zdravlja...

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Četvrtak, 06 02 2020

U kragujevačkom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, naročito na pedijatriji, a sporadično se pojavljuju oni sa simptomima virusa gripa tipa A. Epidemija, međutim, još uvek nije proglašena, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji. Postoji mogućnost da će, iz preventivnih razloga, biti produžen đački raspust.

U ambulantama Doma zdravlja povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, tu su povišena temperatura, kašalj, kijavica glavobolje, a sporadično se pojavljuju oni sa simptomima virusa gripa tipa A. Gužve su velike naročito na pedijatriji, kako za predškolce, tako i za školarce. Pomoć traže i odrasli, pa su lekari preopterećeni. 

Još uvek, međutim, nema potrebe za proglašavanjem epidemije, što je odluka u nadležnosti Instituta za javno zdravlje, koji je donosi na osnovu broja pacijenata.

Đarčki raspust koji je u toku daje nadu da će se broj obolelih smanjiti jer se deca ne kreću u kolektivima. Razmatra se i mogućnost da raspust bude produžen iz preventivnih razloga, što je bio slučaj i prošle godine.

Iz Doma zdravlja imaju važan apel za pacijente. Naime, uobičajene simptome i temperaturu tebalo bi u kućnim uslovima pokušati lečiti dostupnim medikamentima za te svrhe, pa ako se ne povuku u roku od 2 do 3 dana, tek tada se obratiti lekaru. Mada roditelji iz najbolje namere i straha decu već s prvom temperaturom dovode lekaru, gužve u čekaonicama samo još više pogoduju širenju virusa.

Podsetimo, u Kliničkom centru na snazi je zabrana poseta.