Vanja Kosovac: Privilegovan da mu omiljeni hobi bude i posao za koji je plaćen

Nedelja, 03 Septembar 2017 12:00Autor: Jovana Mladenović

"Obožavam da spavam" možda nije uobičajena stvar koju bi neko "na keca" izdvojio o sebi, ali naš sagovornik, Kragujevčanin Vanja Kosovac, već na početku razgovora nam kaže upravo to. Spavanje je odmah iza ljubavi prema radiju, a s obzirom na to da je Vanja voditelj na "Radiju 34", kaže da i na poslu sanja svoje snove i da je privilegovan što je plaćen za svoj hobi. 

Voditeljski posao na radiju uvek je bio njegov san, a pre dve i po godine odvažio se da ga živi, odlučivši se da iskoristi priliku na "34" umesto da upiše fakultet, na koji, kako kaže, može da ode u bilo kom trenutku, a i da ostavi po strani ideje da postane frizer. I ranije je sebe zamišljao iza mikrofona jednog dana, još 2007. godine slušajući Radio Stari grad i njegovu omiljenu voditeljku Dacu, u vreme kada su slušaoci bili aktivni učesnici programa, slali SMS poruke, bili deo emisija, dolazili da upoznaju voditelje... Kroz šalu Vanja kaže da se tada sigurno "popeo Daci na glavu", ali kasnije, kada je ta radio stanica tražila voditelje, smatrao je da bi to za njega bez iskustva bio prevelik zalogaj. Radio danas više ne funkcioniše na taj način, stanice su formatirane, a upravo ta nova era u priči "34" bila  je i prilika u kojoj je naš sagovornik prepoznao prostor za sebe, da on kao novajlija uđe u nešto novo. 

"Popodne sa Vanjom", četvoročasovni je program sa klasičnim servisnim informacijama i vestima, ali sa par uključenja koja naš sagovornik kreira na svoj način i koja su njegov pečat. Na "34" se puštaju uglavnom ex-Yu pop i rok hitovi "za sva vremena", a Vanja se trdi da, uz zanimljive priče koje deli sa slušaocima, provuče i pokoju novu pesmu. Uključenje uvek počinje sa "Dobar dan, kako ste?", jer danas retko ko kome postavlja to pitanje, a u prvom satu smene zna se da je obavezna pesma "Svoja i tvoja" Marije Šerifović. "Radio je zapravo moj hobi za koji sam plaćen", objašnjava Vanja kako doživljava svoj posao. U smeni se uvek dobro zabavi, a voli to što slušaoci znaju za njega, ali ne znaju ko je, "sude" mu samo prema glasu i priči. Trudi se da i u programu bude onakav kakav voli da je van posla - da zabavi ljude, prenese pozitivnu energiju i lepo raspoloženje, iskrenost i da mu uključenja prođu spontano, zbog čega i ne pravi neku naročitu pripremu, da ne bi automatizovao takve emocije. Svako, naravno, ima dane kada nije sav svoj, a mada mu ne dolaze često, uvek su tu i greške preko kojih prođe kroz osmeh i nastavi dalje... Mada je glas u tom poslu osnovno sredstvo za rad, važna je i "žica", a presudna ljubav, jer slušaoci osete da li uživaš ili si mrzovoljan, objašnjava Vanja. Radio je živ, podrazumeva da si u toku sa svim dešavanjima, a kako ih i inače prati, te uzevši u obzir sve što smo već rekli, zvuči kao da je Vanja privilegovan da bude plaćen za svoj hobi. Srećan je i što odlazak na posao za njega ne podrazumeva nikakav naročit "dress code", to naročito odgovara spavalici poput njega, koji bi, kako kaže, mogao život da provede u pidzami. 

Spavanje je za Vanju odmah iza ljubavi prema radiju, i ono je, na neki način, njegov hobi. Zato voli Kragujevac - gde god da ideš, možeš da ustaneš i pola sata pre, a da stigneš na vreme. Slobodno vreme organizuje sa prijateljima, mada mu nije problem ni da ceo dan provede gledajući serije, uz puno slatkiša. U njegovom okruženju svi znaju da je veliki fan Jelene Karleuše, voli da prati modu i stranice na Instagramu koje se bave dnevnim odevnim kombinacijama. Ljubitelj je tetovaža. Nekad je bio kolekcionar prstenja, a sada naočara za sunce. Obožava životinje, naročito mačke, pa kroz smenu na radiju u letnjim mesecima neretko apeluje na slušaoce da obrate pažnju na napuštene ljubimce i ostavljaju im vodu ispred zgrada. 

Najnovije vesti iz ove kategorije