Kultura

Bogion u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 18 04 2017

Koncert autorske muzike Bogion Maestro Guitaristicum, gitariste Bogoljuba Nikolića, biće održan u četvrtak, 20. aprila, od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Muzički centar Kragujevac je organizator koncerta, a ulaz je besplatan.

Izvodiću autorske kompozicije classic/jazz/world orijentacije. Ritam koncerta je obeležen energičnim i brzim kompozicijama koje grade čvstu nevidljivu vezu. Dođite da se provedete i uživate u magiji zvuka i duha", poručuje Bogion.

Gitarista Bogoljub Nikolić Bogion rođen je 1965. u Kragujevcu. Svirajući muziku koju je narod voleo da sluša zarađivao je za život i ujedno usavršavao sluh i tehniku, učeći zanat od majstora egzistencijalne muzike. Preko dana se muzički opismenjivao vežbajući klasičnu, džez i rok muziku, a uveče svirao narodnjake, zabavnjake, pop-rok, starogradsku, odnosno muziku koju je narod na svojim okupljanjima tražio i nagrađivao.

"Bez zvanične muzičke edukacije, zemaljskih pohvala i priznanja koja obavezuju. Bez obaveze da iznedrim svrhu angažovanog ukusa, misli i emocija. Umetnički gabarit me ne sprečava da na različitim nivoima tonovima saopštim kad imam šta da kažem. Ranije dok sam ulazio u svet muzike, svirao sam šta su drugi govorili, a treći želeli da čuju. Danas živim od svog izbora, jedinog i pravog, nedokučivo jasnog, i preko potrebnog”, kaže Bogion.

Komponuje instrumentalne kompozicije za solo gitaru i virtuelne instrumente. Autor je pet samostalnih koncertnih programa: Kad reči izostanu, Tvojim Duhom, Umesto Tačke, Između Anđela, Instance.