KulturaFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Slobodan Savić novi selektor JoakimInterFesta, najavljene promene i poboljšanje kvaliteta festivala

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 31 01 2019

JoakimInterFest, jedan je od najznačajnih festivala u Kragujevcu, koji predstavlja deo kulturnog identiteta grada, uoči svog četrnaestog izdanja dobio je novog selektora, Slobodana Savića, pozorišnog kritičara, novinara, autora i urednika kulturno-umetničkog programa Televizije Srbije, poznatog i kao pokretača i autora kultnog serijala „Čitanje pozorišta“.

Savić je na mesto selektora JoakimInterFesta stupio po isteku dvogodišnjeg mandata Miloša Latinovića, a na predlog Miloša Krstovića, direktora Knjaževsko-srpskog teatra.

Ovom međunarodnom festivalu, posvećuje se velika pažnja, a Kragujevac je naravno, pravo mesto zanjegovo održavanje, jer je Knjaževsko srpski teatar najstarije srpsko pozorište, koje datira još iz 1835. godine, iz Miloševog vremena. Pripreme za četrnaesti JoakimInterFest, već su počele, pre svega postavljanjem novog selektora.

JoakimInterFest treba da postane prepoznatljiv po vrhunskoj selekciji predstava koje pozorišna publika u Kragujevcu nije imala prilike do sada da vidi, ali i kao uzor nekim drugim festivalima.

Na ovogodišnjem festivalu očekuje se gostovanje predstava iz regiona  Bugarske, Rumunije, Mađarske i Italije, a za 2020. godinu već se pregovara sa pozorištima iz Berlina, Sankt Peterburga, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

Grad Kragujevac podržava nov koncept i selekciju, a značajno će se promeniti i marketinški pristup i vizuelni medijski identitet, posebno za naredni, 15. jubilarni JoakimInterFest, čije će predstave ocenjivati i međunarodni žiri.