KulturaFoto: Zoran Petrović

ZAŠTO O.K.O. I ČEMU TO SLUŽI!?

Autor: Anita Pratljačić
11:30 | Sreda, 09 11 2016

Biti Kragujevčanin je privilegija. Ovaj grad je u mnogo čemu kroz istoriju bio prvi: licej, apoteka, bolnica,  biblioteka, gradski vodovod, zasijala prva sijalica u Srbiji... 11.04.2016. Kragujevac se još jednom upisao u istoriju Srbije, i to onu digitalnu, kao prvi grad u kome je livestream-ovana jedna predstava u Srbiji... No, da krenem redom.

Svi znate odlično Miću. Neki volite da ga čitate, neki da ga slušate, a neki ne preskačete predstave Operetsko  Kabaretskog Oratorijuma IZ GLAVE. Ono što, možda, ne znate o njemu jeste da je on čovek raspoložen za svakakve novotarije. Ne da je spreman za njih, nego ih negde i sam kreira.

Kada sam mu u aprilu izložila ideju sa live uključenjem na mreže, pre svega Facebook, odmah je prihvatio. Bolje rečeno, ne da je prihvatio, već je i samu predstavu malo prilagodio ljudima sa društvenih mreža kako bi live stream protekao što bolje.

Taj prvi put nije bilo lako. Sama opcija na Facebook-u je bila nova, pa je bila sklona bagovanju, da ne kažem štucanju. Međutim, odziv je bio odličan i Kragujevac se, na čelu sa Mićom i „Orkestrom za lociranje, uzbunjivanje i uznemiravanje građana” upisao u noviju istoriju Srbije kao prvi!

Danas live stream na Facebook-u uopšte ne štuca. Opravili ga ljudi. To što se desilo pre nekoliko meseci u IT-ju je ravno godinama. Danas imam isti plan: live stream predstave pravo  iz KST-a na društvene mreže!

Doduše, sad imam i iskustvo, pa znam kako ću tačno sve odraditi. Sve mi je poznato. Ono što možda čitaocima ovog teksta nije poznato je odgovor na pitanje  - a šta to možemo da vidimo i čujemo u Teatru?

U četvrtak vas u KST-u očekuje jedno urnebesno veče prepuno sjajnih gostiju: “Free Spirits” ili kako Mića reče slobodni duhovi: legendarni bubnjar Slobodan Stojanović Kepa (da baš taj)  jedan, jedini i najbolji, a uz njega i gitarista Mihail Fafa Stojanović. Tu su i recitatorsko - muzička sekcija solitera Ce u sastavu  Saša Nestorović Caja i glumci Aleksandar Milojević i Miodrag Pejković iliti Lija i Pejko, uz nezaobilaznu miljenicu publike Fantastičnu Fatimu.

I da ne zaboravim članove “Orkestra za lociranje, uzbunjivanje i uznemiravanje građana” - Dragoslav Tanaskovic, Dragan Urošević, Ivan Filipovic, Aleksandar Jezdimirović, Ivan Stepović. Mada lakše je: Trnda, Uroš, Fića, Jezda i Stepa.

Pored toga što imam dužnost da livestream-ujem delove predstave, ideja mi je i da se super provedem. Molim sve one koji budu pratili predstavu u četvrtak na mrežama da ne zamere ako mi s vremena na vreme zadrhti ruka… Neće to biti od treme, nego od smeha!

I još nešto: mogu da razumem zašto će neki van Kragujevca da prate predstavu putem mreža, ali za vas, dragi Kragujevčani, opravdanje za to je jedino ako ne stignete do svog primerka karte.

Vidimo se u četvrtak, 10.11.2016. od 20:00 u KST-u!