50 najmoćnijih u Kragujevcu

50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2016.

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 05 01 2017

Predstavljamo vam listu 50 najmoćnijih u 2016. godini u Kragujevcu, po izboru portala InfoKG i naših čitalaca. Kriterijumi kojima smo se vodili prilikom sastavljanja liste su politički i finansijski uticaj, lični autoritet, ugled kompanije i firme, prepoznatljivost u javnosti, lakoća ostvarivanja ciljeva…


50. Radiša Pljakić – Žuta osa 

Radiša Pljakić 2016

Rođen je u selu Kamenica, nedaleko od Kragujevca. Diplomirani je inženjer agronomije. Vlasnik je private kompanije “Flores” osnovane 1985. godine na tradiciji porodičnog preduzeća. Kompanija proizvode izvozi u SAD, Australiju, Švedsku i Nemačku. “Flores” proizvodi, sa “Žutom osom” kao vodećim brendom, su zaštitili prava patentiranja u celom svetu i sertifikate za kvalitet izdate u SAD i drugim vodećim industrijskim državama.


49. Vidosav Stevanović - Književnik 

Vidosav Stevanović 2016

Rođen je 1942. godine u Kragujevcu. Pripovedač, pesnik, romansijer, scenarista i dramski pisac. Autor je tridesetak književnih dela, političke biografije Slobodana Miloševića, brojnih eseja i mnoštva tekstova. Nјegove knjige prevedene su na dvadesetak jezika širom sveta. Njegova dela korišćena su i za Veliki školski čas.


48. Žarko Stevanović – Sudija i fudblaski funkcioner 

Zarko Stevanović 2016

Rođen je 1956. godine u Kragujevcu. Sudija je kragujevačkog Apelacionog suda. Trenutno obavlja funkciju predsednika Fudbalskog saveza grada Kragujevca, član je izvršnog odbora i jedan od potpredsednika FS regiona Zapadna Srbija, ujedno i predsednik disciplinske komisije FS Srbije. Kada je reč o fudbalu, kaže da ga najsrećnijim čini rad u FK “Vodojaža”.


47. Miroslav Brković - Nekretnine 

Miroslav Brković 2016

Vlasnik je „Brković nekretnina“, koje uspešno posluju već 18 godina. Od osnivanja do sada prodali su više od 3.000 nekretnina.


46. Nenad Cvetković – “Gomma line” 

Nenad Cvetković 2016

Direktor je preduzeća za proizvodnju gumenih delova za automobile “Gomma line”, tačnije jedan od trojice suvlasnika ove firme, osnovane 2007. godine. Predsednik je Upravnog odbora Kluba prvirednika Kragujevac. 


45. Radiša Urošević – Estrada i politika 

Radiša Urošević 2016

Rođen je 1951. godine u Kragujevcu. Istaknuti je estradni umetnik i svrstava se među najpoznatije pevače narodne muzike u našoj zemlji i šire. U prilog tome govori i činjenica da je nejgova pesma “Tebi za ljubav” korišćena u filmu “Krv i med” Anđeline Džoli. Predsednik je Odborničke grupe Jedinstvena Srbija u Skupštini grada. Otac je Nikole Uroševića, pomoćnika gradonačelnika za sport. 


44. Vladimir Leković – “Tara” 

Vladimir Leković 2016

Generalni direktor porodičnog preduzeća “Tara” rođen je 1982. u Kragujevcu. Doplomirani je ekonomista. “Tara” je lider u proizvodnji i distribuciji luksuznih podnih i zidnih drvenih obloga u Srbiji. Izvozi svoje proizvode u više od 15 zemalja sveta. 


43. Nikola Vrućinić – Od modne industrije do građevine 

Rođen je 1983. godine u Kragujevcu. Suvlasnik je jedog od najvećih privatnih energetskih objekata u zemlji solarne elektrane Solaris 1 i Solaris 2 ukupne snage 2 mw. Idejni je tvorac i osnivač Energetskog portala Srbije, medija specijalizovanog za oblast energetike i odrzivog razvoja, kao i firme “Sava building”, koja je ove godine sagradila jedan od najlepših objekata u gradu. Reč je o Mikro tržnici “Sava” na Aerodromu u koju je uloženo oko 2 miliona evra. Kroz nekoliko projekata u poslednje tri godine u srpsku privredu je investirao više od 5 miliona evra. 


42. Dragan Spasić Spale – “Morava” 

Dragan Spasić Morava 2016

Vlasnik Trgovinskog preduzeće “Morava” rođen je 1962. godine u Dobrovišu kod Vlasotinca. “Morava” je osnovana 1998. godine, a osnovna joj je delatnost snabdevanje maloprodajnih objekata robom široke potrošnje na teritoriji grada Kragujevca i centralne Šumadije. Na listi je jer preduzeće na čijim je čelu zapošljava oko 270 radnika, a u svom sastavu ima 37 maloprodajnih objekata u Kragujevcu i Lapovu, sa tendencijom širenja maloprodajne mreže. Poseduje i šest hladnjača za zamrznutu robu i suhomesnate proizvode, kao i sopstveni vozni park. 


41. Petar Veselinović - Ekonomista 

Petar Veselinović 2016

Rođen je 1969. godine u Ćupriji. Redovni je profesor Ekonomskog fakulteta kragujevačkog Univerziteta. Jendoglasnom odlukom je u julu prošle godine postavljen na mesto dekana Ekonomskog fakulteta. Predsednik je Društva ekonomista grada Kragujevca i član predsedništva Saveza ekonomista Srbije. Obavljao je funkciju člana Gradskog veća za finansije od juna 2012. do oktobra 2014. godine. Bio je i član Upravnog odbora i predsednik FK “Radnički 1923”. 


40. Zlatko Jevtić – “Agro Jevtić” 

Zlatko Jevtić Agro Jevtić 2016

Vlasnik preduzeća “Agro Jevtić” rođen je 1969. godine u Rači. “Agro Jevtić” je osnovan 1996. godine, kao samostalna zanatska radnja za uslužno mlevenje pšenice. Preduzeće se godinama razvijalo i postalo jedan od lidera u Šumadiji u proizvodnji mlinskih proizvoda, hleba i peciva. U okviru preduzeća funckionišu mlin kapaciteta 6,5 hiljada tona sa dnevnom preradom od 100 tona u selu Trska i pet pekara “Jevtić” u Kragujevcu. 


39. Danilo Danilović - “Plaza” 

Danilo Danilović 2016

Direktor Šoping centa “Kragujevac Plaza” rođen je 1981. godine u Beogradu. Rumunska kompanija “NEPI” kupila je u novembru 2014. Šoping centar za 38,6 miliona evra, a Danilović je na čelu “Plaze” od aprila 2015. “Plaza” predstavlja najveći moderni šoping centar van Beograda i jedini svoje vrste u regionu. Kako portal InfoKG nezvanično saznaje u planu je da se Šoping centra “Kragujevac Plaza” proširi. 


38. Milojko Brzaković – “Zastava oružje” 

Milojko Brzaković 2016

Funkciju direktora fabrike “Zastava oružje” obavlja od decembra 2014. godine. Na čelu je namenske čiji je prošlogodišnji izvoz bio oko 50 miliona dolara, a izvezeno je pešadijsko i lovačko-sportsko naoružanje i oružje za ličnu odbranu u više od 40 zemalja sveta. “Zastava oružje” je obezbedila posao i plasman za celu 2017., kao i za prvih pet meseci 2018. 


37. Zoran Ilić – Predsednik Osnovnog suda 

Zoran Ilić 2016

Rođen je 1959. godine u Kragujevcu. Funkciju predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu obavlja od juna 2014. godine, pre toga je bio vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu od kraja juna 2013. godine. Na funkciju sudije Opštinskog suda u Kragujevcu izabran je sredinom aprila 1986. godine. 


36. Milorad Blagojević – “Sanel”

Milorad Blagojević Sanel 2016

Vlasnik je preduzeća “Sanel”, porodične firme koja je osnovana 1992. godine i trenutno zapošljava oko 100 radnika. “Sanel” je jedan od najvećih sanbdevača našeg tržišta auto-delovima za sva putnička vozila. “Sanel” je distributer i serviser “Tojotinih” vozila. Matična lokacija preduzeća je u Kragujevcu, tačnije na Košutnjaku, a raspolaže i objektima u Zemunu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.


35. Dragan Obradović Obi - Neimar 

Dragan Obradović Obi 2016

Osnivač je, vlasnik i direktor građevinske firme “OBI” d.o.o. rođen je 1954. godine u selu Kruševica kod Rekovca. Po zanimanju je građevinski inženjer, otac je troje dece, od kojih je do sada dobio petoro unučića. Njegova firma uspešno posluje već 30 godina, bavi se izgradnjom stambenih, poslovnih, industrijskih objekata i objekata drugih namena, kao i poslovima projektovanja i inženjeringa. 


34. Dragojle Barać Baki – Od vulkanizera do najvećeg uvoznika 

Dragojle Barać 2016

Vlasnik Auto centra „Baki“ rođen je 1969. u Novom Pazaru. Firma je osnovana 1995. i u početku je to bila zapravo mala vulkanizerska radnja, a danas je druga po veličini veleprodaja guma u Srbiji. Auto centar “Baki” ima i dva ekskluzivna servisa u Kragujevcu, u kojima se bave i maloprodajom, ali ne samo guma, već i svih ostalih segmenata osnovnog i srednjeg održavanja putničkih i teretnih vozila. Najveci uvoznik GY grupacije (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Kellyi), Continental grupacije (Continental, Uniroyal, Barum, General Tires, Matador), eksluzivni uvoznik Vredestein, Apolo i Seha. 


33. Saša Nenadović – “Grafostil” 

Saša Nenadović 2016

Rođen je 1972. godine u Kragujevcu. Vlasnik je štamparije “Grafostil”, osnovane 1995. godine. Suvlasnik je kompanija Solaris Energy solarna elektrana 2 mw; Pionir Energy hidro elektrana 0,5 mw.


32. Dragan Senić – “Sena” 

Dragan Senić 2016

Rođen je u 1962. godine u Rači kod Kragujevca. Po zanimanju je diplomirani elektro inženjer. Vlasnik je i generalni direktor preduzeća "Sena" d.o.o., koje se bavi proizvodnjom industrijskih rashladnih sistema, delova sistema i rashladnih komora. 


31. Vladimir M. Janković - Advokat 

Vladimir Janković 2016

Jedan od najpoznatijih srpskih advokata rođen je 1968. godine u Kragujevcu. Pravom se bavi od 1991. godine, kada je i diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Najpre je bio sudijski saradnik, zatim i sudija, a advokaturom se samostalno bavi od 1998. godine. Bavi se svim oblastima prava, a svoj rad je posvetio u najvećoj meri krivičnom i privrednom pravu.


30. Živorad Lekić – Advokat 

Zivorad Lekić 2016

Rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Advokaturom se bavi od 1984. godine i poznat je i priznat advokat u našoj zemlji. Obavljao je funkciju predsednik kragujevačke Advokatske komore u periodu od 1998. do 2006. godine. Član je Upravnog odbora Advokatske komore Srbije od 2006. godine. Stručnjak je u krivičnoj materiji kojom se bavi već gotovo 30 godina. Kad nije na poslu, onda je na fudbalu koji aktivno igra za jedan klub iz Gradske lige, a sa Advokatskom reprezentacijom Srbije svojevremeno je bio i svetski prvak. 


29. Milan Kostadinović -  “Čar” 

Milan Kostadinović 2016

Rođen je 1977. godine u Beogradu, a po struci je diplomirani ekonomista. Vlasnik je preduzeća “Čar” i građevinske firme “Prvako inženjering”, u čijem je vlasništvu Hotelsko apartmanski kompleks “Kraljevi Čardaci Spa” na Kopaoniku. Dobitnik je priznanja Top 300 najboljih preduzetnika Jugoistočne Evrope, koje mu je uručeno u februaru 2016. u Dubrovniku. 


28. Slavoljub Galić Đani - Juvelir 

Slavoljub Galić Đani 2016

Rođen je 1951. godine u Kragujevcu. Jedan je od najpoznatijih srpskih juvelira i dizajnera nakita. Galerija nakita “Đani” osnovana je 1985. godine kada je pokrenuo malu radionicu i postavio osnove porodičnog posla. 


27. Aleksandar Smiljanić Saša - Bankar 

Aleksandar Smiljanić 2016

Rođen je 1961. godine u Kragujevcu. Regionalni je direktor “Banca Intesa” od januara 2012. godine. Obavljao je funkcije: izvršnog direktora u kompaniji “Forma Ideale” u periodu od avgusta 2005. do decembra 2011., generalnog direktora firme “Obuća” Beograd od marta 2004. od avgusta 2005., direktor novih programa kompanije “Delta sport” Beograd od mart 2002. do marta 2004. godine. 


26. Radašin Kostić Kole – “Kole petrol” 

Radašin Kostić Kole 2016

Rođen je 1960. godine u Novom Pazaru. Vlasnik je kompanije “Kole petrol”, osnovane 1999. godine. U okviru kompanije posluju tri benzinske pumpe, Sportski centar “Kole”, a firma se bavi rentiranjem magacinskog prostora i veleprodajom nafte na tržištu cele Srbije. 


25. Milenko Marjanović – KG KNIĆ 

Milenko Marjanović 2016

Rođen je u Kniću kod Kragujevca. Poznati je kragujevački privrednik, tačnije ugostitelj, s obzirom na to da su u njegovom vlasništu hoteli “Šumarice” i “Zelengora” i nekoliko kafana u centru grada. Sportski je radnik, na čelu Radničkog bio je u sezoni 1994/95, a u februaru 2013. je ponovo izabaran na mestu predsednika kluba i tu funkciju je obavljao do jula 2014. Bio je direktor UTP “Kragujevac”, pre privatizacije, firme u okviru koje su poslovali hoteli i ugostiteljski objekti čiji je danas vlasnik. 


24. Vladimir Marinković – “Sunce”

Vladimir Marinković 2016

Rođen je 1981. godine u Kragujevcu. Izvršni direktor je u porodičnoj kompaniji „Sunce Marinković“, koju je daleke 1929. godine osnovao njegov deda Aleksandar. Takođe, radi kao eksterni predavač i konsultant za organizacije i kompanije u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Austriji, Sloveniji i Palestini. 


23. Milan Urošević – Mediji kao biznis, politika kao strast 

Milan Urošević 2016

Predsednik Gradskog odbora SPO-a i član predsedništva stranke rođen je 1985. godine u Kragujevcu. Osnivač je RSG media grupe, koja uspešno posluje već 10 godine i čiji medijski uticaj iz godine u godinu raste. U prvoj polovini 2016. godine obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada, a na aprilskim izborima lista koju je predvodio ušla je u lokalni parlament. Urošević je najmlađi na listi 50 najmoćnijih u Kragujevcu. 


22. Svetlana Todorović – Direktor kragujevačke Poreske uprave 

Svetlana Todorović 2016

Rođena je 1972. godine u Kragujevcu. U kragujevačkoj filijali Poreske uprave zaposlena je od 1997. godine. Funkciju direktora filijale obavljala je od 2004. do 2008. godine. Radila je i kao zamenik nalčelnika za finansije u Gradskoj upravi od 2011. do 2012. Na mesto direktora Poreske uprave u Kragujevcu opet je postavljena u novembru 2013. godine. 


21. Đorđe Ristić – Predsednik Višeg suda 

Djorđe Ristić 2016

Rođen je 1974. godine u Kragujevcu. Za sudiju u ovdašnjem Osnovnom sudu izabran je 2005. godine i radio je kao sudija krivičar u veću. U januaru 2010. izabran za sudiju Višeg suda. Od kraja aprila 2013. godine obavljao je funkciju v.d. predsednika kragujevačkog Višeg suda, a u maju 2014. izabran je za predsednika. 


20. Igor Mitrović – Član Gradskog veća za finansije 

Igor Mitrović 2016

Rođen je 1978. godine u Puli. Funkciju člana Gradskog veća za finansije i imovinu obavlja od novembra 2014. godine, a nakon aprilskih izbora prošle godine ponovo je postavljen na istu funkciju. Blizak je prijatelj gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića. Na rukovodećem je položaju u nacionalnoj telekomunikacionoj kompaniji. 


19. Slobodan Malešić - MUP 

Slobodan Malešić 2016

Nekadašnji načelnik Policijske uprave Kragujevac rođen je 1976. godine u Prijepolju. Funkciju prvog čoveka kragujevačke policije obavljao je od marta do septembra 2016. godine i u značajnoj meri je uticao na podizanje nivoa bezebednosti u gradu. Malešić je sada pomoćnik direktora policije Srbije, Vladimira Rebića. Na mestu načelnika kragujevačke policije postavljne je njegov zamenik Momčilo Krsmanović. 


18. Dragan Jovović – Bogati alpinista 

Dragan Jovović 2016

Rođen je 1958. u Gornjem Milanovcu. Osnivač i vlasnik "Takovo osiguranja" u likvidaciji, vlasnik hotela "Mount" na Kopaoniku i televizije Kanal 9. I pored pokrenutog procesa likvidacije nad Takovo osiguranjem i dalje slovi za jednog od najbogatijih Kragujevčana. Učestvovao je u mnogim alpinističkim ekspedicijama i osvojio vrhove kao što su: Jongsong (7.462 m), Ćukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m).


17. Milan Spasojević Spale – Biznismen i bivši olimpijac 

Milan Spasojević Spale 2016

Vlasnik firme “Triple Jump Group”, nekadašnji atletičar i olimpijac u troskoku rođen je 1950. godine u Nišu. Osnovnu, srednju školu i mašinski fakultet završio je u Kragujevcu. Jedan je od osnivača “Delta Holdinga” uz Miroslava Miškovića, čiji je i kum, bivši je većinski vlasnik “Delta sporta” i još nekoliko firmi. Spasojevića firma “Triple Jump Group” bavi se zastupništvom sportskih brenodva, nekretninama, kao i hotelijerstvom – Hotel „Jump inn” u Beogradu. 


16. Predrag Sazdanović – Ginekolog i političar 

Predrag Sazdanović 2016

Direktor Kliničkog centra rođen je 1966. godine u Kragujevcu. Na tu funkciju je postavljen u oktobru 2015. godine. Poznati je kragujevački ginekolog i profesor na Fakultetu medicinskih nauka. Bio je odbornik gradskog parlamenta od 2012. do 2015. godine, takođe je obavljao i funkciju pomoćnika ministra zdravlja. Na listi najmoćnijih se našao jer je na čelu ustanove koja pruža zdravstvenu zaštitu stanovništu sa šireg područja centralne Srbije na kojem živi više od 2 miliona ljudi, ali i koja broji više od 2.200 zaposlenih. 


15. Bratislav Milanović – “Milanović inženjerning” 

Bratislav Milanović 2016

Vlasnik je i osnivač kompanije “Milanović inženjering” d.o.o., osnovane 2000. godine. Kompanija posluje pod patronatom nemačke kompanije “MV Engineering GmbH” iz Krefelda. Milanović inženjering, u saradnji sa matičnom kompanijom, organizovana je tako da rukovodi projektom od ideje do realizacije koristeći sopstvene projektantske, proizvodne i servisno-montažne kapacitete. 


14. Nebojša Arsenijević – Kragujevački dr House 

Nebojša Arsenijević 2016

Rektor ovdašnjeg Univerziteta rođen je 1958. godine u Kragujevcu. Na toj funckiji je od 1. oktobra 2015. godine. Obavljao je funkciju dekana Fakulteta medicinskih nauka, a od oktobra 2012. do prelaska na čelo Univerziteta bio je direktor Kliničkog centra Kragujevac.


13. Biljana Ilić Stošić - Načelnica 

Biljana Ilić Stošić 2016

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga rođena je 1964. godine u Kragujevcu. Diplomirani je filozof i sociolog, kao i politikolog. Aktivno bavljenje politikom započela je 2006. U dva mandata bila je poslanik SNS-a u Skupštini Republike Srbije u periodu od 2012. do početka juna 2016. godine. Na čelu Šumadijskog upravnog okruga je od jula prošle godine. Slovi za ženu sa jakim političkim vezama u vrhu države. 


12. Zoran Vulović – Autoprevoznik, počasni konzul 

Zoran Vulović 2016

Rođen je 1961. godine u Rekovcu kod Kragujevca. Vlasnik je firme “Vulović transport” d.o.o., koja uspešno posluje već 15 godina i zvanični je diler fabrike MAZ. Firma se bavi i montažom autobusa i kamiona marke MAZ. “Vulović transport” obavlja javni gradski prevoz u Kragujevcu i Kraljevu. Počasni je konzul Republike Belorusije. U 2016. godini deo Vulović grupacije proširio je poslovanje otvaranjem gasne stanice u Nišu, ali i obavljanjem međugradskog prevoza na više linija.


11. Dubravka Damjanović – Predsednik Apelacionog suda 

Dubravka Damjanović 2016

Rođena je 1957. godine u Beogradu. Od kraja oktobra 2013. godine obavlja funkciju predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu. Rad u pravosuđu je započela pre 33 godine, kao pripravnik u Opštinskom sudu u Rači, a već 1984. godine je izabrana za sudiju tog suda. Funkciju predsednika Opštinskog suda u Rači obavljala je od novembra 1992. godine do početka 2000. godine, kada je izabrana za sudiju Okružnog suda u Kragujevcu, u kome je radila do izbora za sudiju ovdašnjeg Apelacionog suda od januara 2010. godine. 


10. Slobodan Nikolić Cobi – “Nikom” 

Slobodan Nikolić 2016

Vlasnik je i generalni direktor kompanije ''Nikom'' d.o.o., osnovane 1991. godine. “Nikom” je zastupnik više autombilskih brendova, a krajem februara 2016. svečano je otvorio ekskluzivni prodajno servisni centar brendova Fiat Chrysler grupacije. Kako InfoKG saznaje slična investicija planirana je i u Beogradu. 


9. Aleksandar Nedeljković – “Meggle” 

Aleksandar Nedeljković 2016

Direktor “Meggle Srbija” rođen je 1971. godine u Prizrenu. Na toj funkciji je od februara 2015. godine. Nedeljković je bio pet godina izvršni direktor “Zlatiborca”, komercijalni direktor “Centroproizvoda” četiri godine i komercijalni direktor “Delyuga” osam godina. 


8. Tanasije Katanić Tasa - Tvorac kragujevačkog brenda 

Tanasije Katanić 2016

Vlasnik je kompanije “Prizma” jednog od najvećih kragujevačkih brendova, osnovane 1990. godine. “Prizma” je danas u svetu cenjeni proizvođač profesionalne medicinske opreme.


7. Bratislav Lazarčević – Kralj maloprodaje u Kragujevcu 

Branislav Lazarčević 2016

Rođen je 1960. godine u Čumiću. Vlasnik je preduzeća “Trnava promet” D.O.O., osnovanog 1989. godine. U 2015. kupovinom slatke kuće “Srce” proširio je poslovanje na ugostiteljstvo i proizvodnju konditorskih proizvoda. Njegova kompanija investirala je u kupovinu najvećeg lokala u Mikro tržnici “Sava” gde će biti otvoreni novi maloprodajni obejkat “Trnava promet” i poslastičarnica “Srce”. 


6. Jovan Mladenović – Episkop šumadijski 

Jovan Mladenović 2016

Rođen je 1950. godine u selu Dobrača kod Arilja. Za Episkopa šumadijskog izabran je 2002. godine. Poznat je po vrlo dobrim odnosima koje uspostavlјa sa mnogim činiocima društvenog života u Eparhiji i celoj Srbiji – državnim institucijama, političarima, privrednicima, naučnim i kulturnim ustanovama i poslenicima, umetnicima. Autor je više bogoslovsko-pastirskih radova, koji su objavlјeni u štampanim i elektronskim crkvenim publikacijama. 


5. Veroljub Stevanović – Bivši gradonačelnik

Veroljub Stevanović 2016

Najpoznatiji nekadašnji gradonačelnik našeg grada rođen je 1946. godine u Kragujevcu. Predsednik je Zajendo za Šumadiju, najveće opozicione grupacije u gradu, trenutno obavlja i funkciju narodnog poslanika u republičkom parlamentu. Funkciju gradonačelnika obavljao je u periodima od 1996. do 2000. i od 2004. do 2014. godine. 


4. Vladimir i Nikola Lazarević – “Forma Ideale” 

Forma ideale 2016

Vlasnici su komapnije “Forma Ideale” d.o.o., koja uspešno posluje više od 20 godina. Preduzeće se bavi proizvodnjom i distribucijom nameštaja, kroz svoju maloprodajnu i jaku veleprodajnu mrežu. Svrstava se u rang velikih firmi koja zapošljava više od 1.300 radnika. Veleprodajnu mrežu čini nekoliko stotina prodjanih mesta na četiri kontinenta. Forma Ideale izvoznu strategiju realizuje kroz razgranatu mrežu u 35 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike. 


3. Alesio Leonardi – Direktor fabrike FCA Srbija 

Alesio Leonardi 2016

Od novembra 2015. godine je na poziciji direktora fabrike “FCA Srbija”. Preuzeo je ovu funkciju u Srbiji, nakon desetogodišnjeg ekspertskog i menadžerskog iskustva na najzahtevnijim pozicijama u okviru FCA Grupacije. Oženjen i otac jednog deteta. Razlog zbog kog se nalazi na listi najmoćnijih je taj što je na čelu kragujevčke fabrike koja je i dalje najveći srpski izvoznik i u značjnoj meri utiče i na ekonomsku situaciju u našem gradu i zemlji. 


2. Dušan Mojsilović - Milijarder bez eksponiranja 

Dušan Mojsilović 2016

Dušan Mojsilović rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Diplomirani je inženjer poljoprivrede i vlasnik kompanije "Agromarket", osnovane 1991. godine. “Agromarket” je proizvođač, jedan od vodećih uvoznika, zastupnika i distributera širokog portfolia proizvoda kojima kvalitetno pokriva potrebe kupaca sa područja Zapadnog Balkana – Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija. Sem zastupništva brendova vodećih svetskih proizvođača pesticida, domaćih i inostranih selekcionih kuća, garden i profi programa, kompanija se razvila i pozicionirala i sopstvene brendove (Villager, AGM, FitoFert...). U 2015. godini neto dobit njegove kompanije bila je 1,4 milijarde dinara, pokazuju podaci APR-a. 


1. Radomir Nikolić – Gradonačelnik, sin predsednika Republike Srbije 

Radomir Nikolić 2016

Sin predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, rođen je 1976. godine u Kragujevcu. U protekloj godini izgubio je mesto predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, ali je zato još jednom izabran na mesto gradonačelnika Kragujevca. Zbog toga je i ove godine na prvom mestu na listi najmoćnijih.


Primećujete da smo ove godine na listu uvrstili veći broj privrednika nego prošle, a to je zbog njihove uloge u društvu i želja da promovišemo privatno preduzetništvo.

Shodno tome, plan nam je da u narednom periodu uradimo intervjue sa pojedinim privrednicima sa liste najmoćnijih u Kragujevcu u 2016. i pokušamo da otkrijemo njihov recept za uspeh. Cilj nam je da kod mladih probudimo preduzetnički duh i podstaknemo ih da se otisnu u preduzetničke vode i sami sebi obezbede bolju budućnost.

Ukoliko želite da pogledate koji Kragujevčani su obeležili 2015., koliko se lista 50 najmoćnijih u Kragujevcu razlikuje od prošlogodišnje, ko je napradovao, a ko ispao, to možete učiniti ovde: 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2015.