50 najmoćnijih u Kragujevcu

50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2015.

Autor: infokg.rs
13:00 | Ponedeljak, 04 01 2016

Predstavljamo vam listu 50 najmoćnijih u 2015. godini u Kragujevcu, po izboru portala InfoKG. Spisak smo napravili sagledavajući politički i finansijski uticaj, lični autoritet, ugled kompanije i firme, prepoznatljivost u javnosti…


50. Slobodan Milovanović Džefri 

Slobodan Milovanović Džefri

Rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Advokaturom se bavi 25 godina. 


49. Vidosav Stevanović 

Vidosav Stevanović

Rođen je 1942. godine u Kragujevcu. Pripovedač, pesnik, romansijer, scenarista i dramski pisac. Autor je tridesetak književnih dela, političke biografije Slobodana Miloševića, brojnih eseja i mnoštva tekstova. Nјegove knjige prevedene su na dvadesetak jezika širom sveta. Njegova dela korišćena su i za Veliki školski čas. 


48. Vesna Stanišić 

Vesna Stanišić

Rođena je 1963. godine u Kragujevcu. U kragujevačkoj Gradskoj upravi zaposlena je od 1997. godine i bila je na raznim funkcijama. Od 2008. godine sekretar je Skupštine grada. Slovi za najuticajniju ženu u sistemu javne uprave. 


 47. Petar Veselinović

Petar Veselinović

Rođen je 1969. godine u Ćupriji. Redovni je profesor Ekonomskog fakulteta kragujevačkog Univerziteta. Imenovan je sredinom decembra ove godine za prorektora za nastavu i studentska pitanja ovdašnjeg Univerziteta, a početkom meseca i za člana Predsedništva Saveza ekonomista Srbije. Obavljao je funkciju člana Gradskog veća za finansije od juna 2012. do oktobra 2014. godine. Bio je i član Upravnog odbora i predsednik FK “Radnički 1923”. 


46. Žarko Stevanović 

Zarko Stevanović

Rođen je 1956. godine u Kragujevcu. Sudija je kragujevačkog Apelacionog suda. Trenutno obavlja funkcije predsednika Fudbalskog saveza grada Kragujevca, prvi je čovek FS regiona Zapadna Srbija, ujedno i član Izvršnog odbora i predsednik disciplinske komisije FS Srbije. 


45. Jovanka Marović

Jovanka Marović

Rođena je 1966. godine u Kragujevcu. Radila je kao saradnica lista Svetlost i Radio Kragujevac, a onda i kao novinar lista Nezavisna Svetlost. Od kraja 2008. godine obavljala je funkciju direktora i glavnog i odgovornog urednika Radio televizije Kragujevac do 2014. godine. Od 2015. godine je glavni i odgovorini urednik televizije Kanal 9. 


44. Slavica Trifunović 

Slavica Trifunović

Rođena je 1958. godine u Kragujevcu. Od novembra 2012. godine obavljala je dužnost pomoćnika ministra za međunarodnu kulturnu saradnju, evropske integracije i međunarodne projekte u Ministarstvu kulture i informisanja. Od decembra 2014. godine direktor je Radio televizije Kragujevac. 


43. Slavica Kominac 

Slavica Kominac

Rođena je 1955. godine u Kragujevcu. Član je Socijalističke partije Srbije. Obavlja funkciju zamenika predsednika Skupštine grada Kragujevca. 


42. Miroslav Brković 

Miroslav Brković

Vlasnik je „Brković nekretnina“, koje uspešno posluju već 17 godina. Od osnivanja do sada prodali su više od 3 000 nekretnina. 


41. Nebojša Zdravković 

Nebojša Zdravković

Rođen je 1969. godine u Kragujevcu. Zaposlen je kao profesor i šef katedre za Medicinsku informatiku i statistiku na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Zamenik je gradonačelnika Kragujevca i predsednik grupe građana “Pokret za naš grad”. 


40. Slavoljub Galić Đani

Slavoljub Galić Đani

Rođen je 1951. godine u Kragujevcu. Jedan je od najpoznatijih srpskih juvelira i dizajnera nakita. Galerija nakita “Đani” osnovana je 1985. godine kada je pokrenuo malu radionicu i postavio osnove porodičnog posla. 


39. Živorad Lekić 

Zivorad Lekić

Rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Advokaturom se bavi od 1984. godine i poznat je i priznat advokat u našoj zemlji. Obavljao je funkciju predsednika kragujevačke Advokatske komore u periodu od 1998. do 2006. godine. Član je Upravnog odbora Advokatske komore Srbije od 2006. godine. 


38. Radiša Urošević 

Radiša Urošević

Rođen je 1951. godine u Kragujevcu. Istaknuti je estradni umetnik i svrstava se među najpoznatije pevače narodne muzike u našoj zemlji i šire. U prilog tome govori i činjenica da je njegova pesma “Tebi za ljubav” korišćena u filmu “Krv i med” Anđeline Džoli. Predsednik je odborničke grupe Jedinstvena Srbija – Partija ujedinjenih penzionera Srbije u Skupštini grada. Otac je Nikole Uroševića, pomoćnika gradonačelnika za sport. 


37. Zoran Ilić 

Zoran Ilić

Rođen je 1959. godine u Kragujevcu. Funkciju predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu obavlja od juna 2014. godine, pre toga je bio vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu od kraja juna 2013. godine. Na funkciju sudije Opštinskog suda u Kragujevcu izabran je sredinom aprila 1986. godine. 


36. Predrag Džajević 

Predrag Džajević

Rođen je 1968. godine u Kragujevcu. Predsednik je Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije. Od decembra 2012. do avgusta 2014.god. bio je član Gradskog veća za lokalnu samoupravu, regionalni razvoj i saradnju sa Vladom Republike Srbije. Od novembra 2014. obavlja funkciju člana Gradskog veća za investicije. Rukovodilac je radne jedinice "Srbijagasa" u Kragujevcu. 


35. Obren Ćetković 

Obren Ćetković

Rođen je 1949. godine u Kragujevcu. Obavljao je dugi niz godina funkciju direktora JKP “Vodovod i Kanalizacija”, a bio je i načelnik Šumadijskog okruga i direktor “Energetike”. U krugovima kragujevačkih socijalista i dalje je veoma uticajan. Gaji dobre odnose kako sa opozicionim tako i sa političarima iz vladajuće garniture. 


34. Milenko Marjanović 

Milenko Marjanović

Rođen je u Kniću kod Kragujevca. Poznati je kragujevački privrednik, tačnije ugostitelj, s obzirom na to da su u njegovom vlasništu hoteli “Šumarice” i “Zelengora” i nekoliko kafana u centru grada. Sportski je radnik, na čelu Radničkog bio je u sezoni 1994/95, a u februaru 2013. je ponovo izabaran na mestu predsednika kluba i tu funkciju je obavljao do jula 2014. Bio je direktor UTP “Kragujevac” pre privatizacije. 


33. Nenad Cvetković 

Nenad Cvetković

Direktor je preduzeća za proizvodnju gumenih delova za automobile “Gomma line”, tačnije jedan od trojice suvlasnika ove firme, osnovane 2007. godine. 


32. Dragan Senić 

Dragan Senić

Rođen je u 1962. godine u Rači kod Kragujevca. Po zanimanju je diplomirani elektro inženjer. Vlasnik je i generalni direktor preduzeća "Sena" d.o.o., koje se bavi proizvodnjom industrijskih rashladnih sistema, delova sistema i rashladnih komora. 


31. Saša Nenadović 

Saša Nenadović

Rođen je 1972. godine u Kragujevcu. Vlasnik je štamparije “Grafostil”, osnovane 1995. godine. Suvlasnik je kompanija Solaris Energy solarna elektrana 2 mw; Pionir Energy hidro elektrana 0,5 mw. 


30. Dragan Obradović Obi 

Dragan Obradović Obi

Rođen je 1954. godine u selu Kruševica kod Rekovca. Vlasnik je i generalni direktor firme “OBI” d.o.o, koja uspešno posluje već 30 godina, a bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih objekata. 


29. Vladimir Marinković 

Vladimir Marinković

Rođen je 1981. godine u Kragujevcu. Izvršni direktor je u porodičnoj kompaniji „SUNCE Marinković“, koju je daleke 1929. godine osnovao njegov deda Aleksandar. Takođe, radi kao eksterni predavač i konsultant za organizacije i kompanije u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Austiji, Sloveniji i Palestini. 


28. Radašin Kostić Kole 

Radašin Kostić Kole

Rođen je 1960. godine u Novom Pazaru. Vlasnik je kompanije “Kole petrol”, osnovane 1999. godine. U okviru kompanije posluju 3 benzinske pumpe, Sportski centar “Kole”, a firma se bavi rentiranjem magacinskog prostora i veleprodajom nafte na tržištu cele Srbije. 


27. Svetlana Todorović 

Svetlana Todorović

Rođena je 1972. godine u Kragujevcu. Radila je u Ekonomskoj školi 1996. godine. U kragujevačkoj filijali Poreske uprave zaposlena je od 1997. godine. Funkciju direktora filijale obavljala je od 2004. do 2008. godine. Radila je i kao zamenik načelnika za finansije u Gradskoj upravi od 2011. do 2012. Na mesto direktora Poreske uprave u Kragujevcu opet je postavljena u novembru 2013. godine. 


26. Milan Ćirović 

Milan Ćirović

Rođen je 1981. godine u Kragujevcu. Po struci je diplomirani mašinski inženjer. Obavlja funkciju direktora “Energetike”. Vlasnik je privatnog preduzeća “Termogama” osnovanog 1992. godine. Pretežna delatnost firme je inženjering, projektovanje i izvođenje termoenergetskih postrojenja, izgradnja kotlarnica, instaliranje sistema daljinskog grejanja. 


25. Sanja Tucaković 

Sanja Tucaković

Rođena je 1973. godine.  Po zanimanju je diplomirani ekonomista. 2013. postala je regionalna direktorka Privrednog društva ED “Centar”, nadležnog za Kragujevac, Požarevac i Smederevo, što je bio prvi put da se žena nađe na čelu nekog privrednog društva u Elektroprivredi Srbije. Članica je Gradskog odbora  SNS u Kragujevcu i odbornik u Skupštini grada. 


24. Bratislav Milanović 

Branislav Milanović

Vlasnik i osnivač kompanije “Milanović inženjering” d.o.o., osnovane 2000. godine. Kompanija posluje pod patronatom nemačke kompanije “MV Engineering GmbH” iz Krefelda. Milanović inženjering, u saradnji sa matičnom kompanijom, organizovana je tako da rukovodi projektom od ideje do realizacije koristeći sopstvene projektantske, proizvodne i servisno-montažne kapacitete.


23.Goran Živković 

Goran Živković

Rođen je 1961. godine. Funkciju načelnika Policijske uprave Kragujevac obavljao je od oktobra 2013. do 31. decembra 2015. godine. 


22. Dragan Jovović 

Dragan Jovović

Rođen je 1958. u Gornjem Milanovcu. Osnivač i vlasnik "Takovo osiguranja" u likvidaciji, vlasnik hotela "Mount" na Kopaoniku i televizije Kanal 9. I pored pokrenutog procesa likvidacije nad Takovo osiguranjem i dalje slovi za jednog od najbogatijih Kragujevčana. Učestvovao je u mnogim alpinističkim ekspedicijama i osvojio vrhove kao što su: Jongsong (7.462 m), Ćukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m). 


21. Đorđe Ristić 

Djorđe Ristić

Rođen je 1974. godine u Kragujevcu. Za sudiju u ovdašnjem Osnovnom sudu izabran je 2005. godine i radio je kao sudija krivičar u veću. U januaru 2010. izabran za sudiju Višeg suda. Od kraja aprila 2013. godine obavljao je funkciju v.d. predsednika kragujevačkog Višeg suda, a u maju 2014. izabran je za predsednika. 


 20. Milojko Brzaković 

Milojko Brzaković

Funkciju direktora fabrike “Zastava oružje” obavlja od decembra 2014. godine. Penzionisani je oficir Vojske Srbije. U fabrici "Zastava oružje” radio je 17 godina, potom je osam godina bio na čelu Tehničko-remontnog zavoda "Medna" odakle je penzionisan. 


19. Aleksandar Smiljanić Saša 

Aleksandar Smiljanić

Rođen je 1961. godine u Kragujevcu. Regionalni je direktor “Banca Intesa” od januara 2012. godine. Obavljao je funkcije: izvršnog direktora u kompaniji “Forma Ideale” u periodu od avgusta 2005. do decembra 2011., generalnog direktora firme “Obuća” Beograd od marta 2004. od avgusta 2005., direktor novih programa kompanije “Delta sport” Beograd od mart 2002. do marta 2004. godine… 


18. Predrag Sazdanović 

Predrag Sazdanović

Rođen je 1966. godine u Kragujevcu. Na čelo Kliničkog centra Kragujevac postavljen je u oktobru 2015. godine. Poznati je kragujevački ginekolog i profesor na Fakultetu medicinskih nauka. Bio je odbornik gradskog parlamenta od 2012. do 2015. godine, takođe je obavljao i funkciju pomoćnika ministra zdravlja. 


17. Damjan Srejić 

Damjan Srejić

Rođen je 1976. godine u Kragujevcu. Načelnik je Šumadijskog upravnog okruga, a na toj funkciji je od avgusta 2014. godine. 


16. Nebojša Arsenijević 

Nebojša Arsenijević

 

Rođen je 1958. godine u Kragujevcu. Od 1. oktobra 2015. godine obavlja funkciju rektora Univerziteta u Kragujevcu, a pre toga je izmešu ostalog bio direktor ovdašnjeg Kliničkog centra od oktobra 2012. godine. 


15. Zoran Vulović 

Zoran Vulović

Rođen je 1961. godine u Rekovcu kod Kragujevca. Vlasnik je firme “Vulović transport” d.o.o., koja uspešno posluje već 14 godina i zvanični je diler fabrike MAZ. Firma se bavi i montažom autobusa i kamiona marke MAZ. “Vulović transport” obavlja javni gradski prevoz u Kragujevcu i Kraljevu. Počasni je konzul Republike Belorusije. 


14. Radiša Pljakić 

Radiša Pljakić

Rođen je u selu Kamenica, nedaleko od Kragujevca. Diplomirani je inženjer agronomije. Vlasnik je private kompanije “Flores” osnovane 1985. godine na tradiciji porodičnog preduzeća. Kompanija proizvode izvozi u SAD, Australiju, Švedsku i Nemačku. Flores proizvodi, sa “Žutom osom” kao vodećim proizvodom, su zaštitili prava patentiranja u celom svetu i sertifikate za kvalitet izdate u SAD i drugim vodećim industrijskim državama. 


13. Slobodan Nikolić Cobi 

Slobodan Nikolić

Vlasnik je i generalni direktor preduzeća ''Nikom'' d.o.o., osnovanog 1991. godine. “Nikom” je zastupnik više autombilskih brendova, poput Mazde i Fiat-a. 


12. Bratislav Lazarčević 

Branislav Lazarčević

Rođen je 1960. godine u Čumiću. Vlasnik je preduzeća “Trnava promet” D.O.O., osnovanog 1989. godine. U 2015. kupovinom slatke kuće “Srce” proširio je poslovanje na ugostiteljstvo i proizvodnju konditorskih proizvoda.


11. Dubravka Damjanović 

Dubravka Damjanović

Rođena je 1957. godine u Beogradu. Od kraja oktobra 2013. godine obavlja funkciju predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu. Rad u pravosuđu je započela pre 32 godine, kao pripravnik u Opštinskom sudu u Rači, a već 1984. godine je izabrana za sudiju tog suda. Funkciju predsednika Opštinskog suda u Rači obavljala je od novembra 1992. godine do početka 2000. godine, kada je izabrana za sudiju Okružnog suda u Kragujevcu, u kome je radila do izbora za sudiju ovdašnjeg Apelacionog suda od januara 2010. godine. 


10. Tanasije Katanić 

Tanasije Katanić

Vlasnik je kompanije “Prizma” jednog od najvećih kragujevačkih brendova, osnovane 1990. godine. 


9. Aleksandar Nedeljković 

Aleksandar Nedeljković

Rođen je 1971. godine u Prizrenu. Funkciju direktora “Meggle Srbija” d.o.o. obavlja od februara 2015. godine. Nedeljković je bio 5 godina izvršni direktor “Zlatiborca”, komercijalni direktor “Centroproizvoda” četiri godine i komercijalni direktor “Delyuga” osam godina. 


8. Vladimir i Nikola Lazarević 

Forma ideale

Vlasnici su komapnije “Forma Ideale” d.o.o., koja uspešno posluje već 20 godina. Preduzeće se bavi proizvodnjom i distribucijom nameštaja, kroz svoju maloprodajnu i jaku veleprodajnu mrežu. Svrstava se u rang velikih firmi koja zapošljava više od 1 300 radnika. 


7. Veroljub Stevanović 

Veroljub Stevanović

Rođen je 1946. godine u Kragujevcu. Predsednik je Zajendo za Šumadiju, najveće opozicione grupacije u gradu. Funkciju gradonačelnika Kragujevca obavljao je u periodima od 1996. do 2000. i od 2004. do 2014. godine. 


6. Igor Mitrović 

Igor Mitrović

Rođen je 1978. godine. Funkciju člana Gradskog veća za finansije i imovinu obavlja od novembra 2014. godine. Blizak je prijatelj gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića. Na rukovodećem je položaju u telekomunikacionoj kompaniji. 


5. Dušan Mojsilović 

Dušan Mojsilović

Vlasnik je kompanije “Agromarket”, osnovane 1991. godine. Agromarket je proizvođač, jedan od vodećih uvoznika, zastupnika i distributera širokog portfolia proizvoda kojima kvalitetno pokriva potrebe kupaca sa područja Zapadnog Balkana – Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija. Sem zastupništva brendova vodećih svetskih proizvođača pesticida, domaćih i inostranih selekcionih kuća, garden i profi programa, kompanija se razvila i pozicionirala i sopstvene brendove(Villager, AGM, FitoFert...). 


4. Jovan Mladenović 

Jovan Mladenović

Rođen je 1950. godine u selu Dobrača kod Arilja. Za episkopa šumadijskog izabran je 2002. godine. Poznat je po vrlo dobrim i iskrenim odnosima koje uspostavlјa sa mnogim činiocima društvenog života u Eparhiji i celoj Srbiji – državnim institucijama, političarima, privrednicima, naučnim i kulturnim ustanovama i poslenicima, umetnicima. Autor je više bogoslovsko-pastirskih radova, koji su objavlјeni u štampanim i elektronskim crkvenim publikacijama. 


3. Frančesko Ćanća 

Frančesko Ćanća

Frančesko Ćanća funkciju direktora fabrike FCA Srbija obavljao je od 2013., do novembra 2015. godine. Novi direktor Fiat-a je Alesio Leonardi, koji je na toj poziciji od novembra 2015. 


2. Milan Urošević 

Milan Urošević001

Rođen je 1985. godine u Kragujevcu. Predsednik je Gradskog odbora SPO-a i član predsedništva stranke. Predsednik je Skupštine grada Kragujevca. Osnivač je RSG media grupe, u čijem sastavu posluju Radio Stari grad i portal InfoKG, ima indirektni uticaj i na rad Radija 34. 


1. Radomir Nikolić 

Radomir Nikolić

Rođen je 1976. godine u Kragujevcu. Predsednik je Izvršnog odbora Srpske napredne stranke. Za gradonačelnika Kragujevca izabran je na sednici Skupštine grada 28. oktobra 2014. godine. Sin je predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. 


Očekujemo od vas komentare na listu najmoćnijih u 2015. godini u Kragujevcu i da li biste nekom zamenili pozicije u odnosu na koje su postavljeni, koga biste izbacili, a koga dodali i na kojoj poziciji.