Info

Stari lisci i mladi lavovi na vodećim funkcijama u gradu

Autor: Jovana Mladenović
14:48 | Utorak, 10 11 2015

U vrhu krgujevačke vlasti posle mnogo godina došlo je do smene generacija. Grad sada vode mladi ljudi, najmlađi po svojim funkcijama u Srbiji.

Među najmlađima u lokalnoj samoupravi je predsednik Skupštine grada Milan Urošević koji je sa 28 godina preuzeo ovu funkciju, dok je sa samo 24 postao predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove. Sa druge strane, prethodni predsedavajući Skupštine, Saša Milenić, je 1967. godište.  Uroševićeva generacija je i lider Demokratske stranke, Dušan Obradović, dok je član Gradskog veća za vanprivredne daltnosti i član glavnog odbora LDP-a, Boris Kovačević, 1982. godište.

Iz generacije sedamdesetih je prvi čovek Kragujevca Radomir Nikolić (1976) koji je jedan od najmlađih gradonačelnika, ako ne i najmađi, u Srbiji. On je na ovoj funkciji nasledio Veroljuba Stevanovića (1946) koji predvodi staru generaciju lokalnih političara. Tu su i pomoćnik gradonačelnika za sport, Nikola Urošević koji je 1975. godište, član Gradskog veća za finansije Igor Mitrović i šef odbornike grupe SPO Nebojša Ilić, koji su 1978. godište.

Predstavnici šezdesetih su, između ostalih, i predsednik Pokreta za naš grad, Nebojša Zdravković (1969) i Zoran Prokić, član Gradskog veća za poljoprivredu, koji je 1964. godište.

Za njima sledi zamenica predsednika Skupštine grada, Slavica Kominac (1955), dok bismo iz starije generacije pomenuli Ratka Tomaševića, predsednika Gradskog odbora PUPS-a koji je 1942. godište.

Iz navedenog vidimo da je u samom vrhu lokalne vlasti, na najvažnijim funkcijama, došlo do značajnog generacijskog jaza, pa su osamdesete smenile četrdesete, iako među vodećim ljudima grada ima svih starosnih dobi. Pitanje je da li "stara garda" priprema svoje mlađe naslednike ili se ipak još uvek ne da. Možda će predstojeći lokalni izbori pokazati da li Kragujevčani više poverenja imaju u iskustvo starijih ili u mladost i energiju, kao i da li starije političare smatraju već "istrošenim" licima ili je mladost u gradskom parlamentu još uvek nejaka.