InfoFoto: kragujevac.rs

Bivšim zatvorenicima po 2.400 evra za započinjanje sopstvenog biznisa

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Nemačka humanitarna organizacija "Help" obezbedila je 15 grantova od po 2.400 evra u vidu opreme za pomoć osobama koje su odslužile zatvrosku kaznu, kako bi započele sopstveni biznis. Jedini uslov je registracija delatnosti po zakonima Republike Srbije. To je poručeno prilikom predstavljanja ovog programa članovima Nevladine organizacije “Posle kiše” u Gradskoj upravi. 

Na osnovu formulara radiće se dva procesa selekcije. Prva je prilikom apliciranja, a druga na osnovu posete i razgovora sa zainteresovanim klijentom. Nakon odobrenja donacije postoji i mogućnost organizovanja stručne poslovne obuke za klijente, a ukoliko posle dve godine zaposle još neko lice mogu im biti odobrena dodatna sredstva”, objasnio je Vojkan Milovanović iz nemačke organizacije “Help”. 

Finansiranje projektnih aktivnosti ovog udruženja koje broji 900 članova među kojima su bivši osuđenici i članovi njihovih porodica, dodatno radno angažovanje ovih ljudi i sve druge usluge u sistemu socijalne zaštite, nisu dovoljni. Zbog toga je ovakva vrsta podrške nemačke organizacije HELP, veoma značajna, jer je interes lokalne zajednice prevencija ponovnog vraćanja kriminalnim delima”, rekla je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović. 

Članovi Nevladine organizacije “Posle kiše” dobili su poršle godine pet grantova od nemačke organizacije “Help”, a lica kojima su odobreni i danas rade.